Komende nacht (zaterdag op zondag) gaat de zomertijd weer in. Om 2 uur ’s nachts wordt de klok een uur vooruit gezet naar 3 uur. Dit betekent dat we een uur minder slapen, maar ’s avonds langer van het licht kunnen genieten.

De zomertijd begint elk jaar op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Een handig weetje om te onthouden is: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

Waarom hebben we zomertijd?

Door de zomertijd is het ’s ochtends minder vroeg licht en blijft het ’s avonds langer licht. Zonder zomertijd zou het in juni al om half vier ’s nachts licht worden en om half tien ’s avonds donker. Door de zomertijd schuift dit een uur op.

Invloed op het weer

Het weer verandert natuurlijk niet door de klok. Maar de gemiddelde temperatuur op een dag verschuift wel een beetje. Het warmste moment van de dag is nu meestal tussen drie en vijf uur in de middag. Ook is de kans op ochtendmist groter door de zomertijd.

Geschiedenis van de zomertijd

Nederland had al eerder zomertijd, van 1916 tot 1945. In 1977 werd het weer ingevoerd vanwege de oliecrisis. De bedenker van de zomertijd is de Engelsman William Willett, in 1907.

Vroeger had elke plaats in Nederland zijn eigen tijd. Echter toen de treinen kwamen, was het nodig om één tijd voor het hele land te hebben. Sinds 1940 gebruiken we in Nederland de Midden-Europese Tijd (MET). In de zomer noemen we dit de Midden-Europese Zomertijd (MEZT).

Kortom: Vergeet niet om vannacht je klok een uur vooruit te zetten! Dan kun je extra lang genieten van de avondzon.

error: Bericht Beveiligd!