10 Levensloop bestendige woningen op voormalige Proeftún Berltsum

Gebouwd voor de toekomst: Licht , ruim en energiezuinig.

Op het voormalige terrein van De Proeftún in Berltsum ontwikkelt Bruinsma Projectontwikkeling in samenwerking met Stichting Berltsumer Belangen en de werkgroep Proeftún 10 levensloopbestendige woningen. De woningen zijn compact maar voelen niet klein aan, zijn levensloopbestendig, geschikt voor zorg en hebben per woning twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Daarnaast worden ze qua materialen en binnen installatie klimaatvriendelijk en duurzaam gebouwd.
Voor het binnenterrein is er gekeken naar wat er met het oog op klimaat adaptatie en biodiversiteit wenselijk is, twee wadi’s moeten bij hevige regenval het teveel aan hemelwater bufferen op het binnenterrein om zo niet het rioleringssysteem extra te belasten terwijl in droge periodes een wildbloemen mengsel de wadi prachtig zal doen opleven.

Dorps wonen in de 12e stad van Fryslân 

Berltsum is een dorp met een rijke historie. In de veertiende en vijftiende eeuw had Berltsum stedelijke kenmerken en werd het zelfs in een brief van de Duitse Hanzestad Lübeck een stad genoemd. Nu is Berltsum weer in ontwikkeling. Er worden 10 woningen voor ouderen gebouwd op de locatie van de voormalige proeftuin waar tot eind jaren 70 van de vorige eeuw nieuwe tuinbouwgewassen werden ontwikkeld. De historie van deze plek is een belangrijk thema voor deze karakteristieke woningen. De woningen zijn ontworpen met oog voor comfort en geborgenheid. Ze zijn ruim en licht en hebben een eigen tuin of terras. De Woningen zijn gelegen in een groene omgeving, vlakbij het dorpscentrum en alle voorzieningen.

Eerste paal

Vrijdagmiddag 15 Maart om 15.30 uur willen we samen met gedeputeerde Knol de eerste paal de grond in slaan voor de bouw van 10 levensloop bestendige woningen.

error: Bericht Beveiligd!