Met de weersverwachting van de aankomende dagen is het heerlijk om buiten te gaan zwemmen. Maar er wordt gewaarschuwd voor blauwalg, het is door de hele provincie al op vele zwemlocaties aanwezig.
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Dit heeft gevolgen voor de waterkwaliteit.
Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen giftige stoffen (toxines) in het water terecht. Verder kan blauwalg tot minder zuurstof in het water leiden. Dit is schadelijk voor vissen en andere waterdieren, die hierdoor kunnen sterven.
Op de website zwemwater.nl vind je actuele informatie, welke zwemplekken liggen er in onze regio vind je hier: Zwemindex
blauwalg herkennen
Je herkent blauwalgen aan een drijflaag op het wateroppervlak, met een kleur van helder groen, groenblauw tot helder blauw. Het lijkt het meest op een laagje drijvende verf. Ook kan er langs de oever wit of blauw schuim verschijnen. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga hier dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
Blauwalgen zijn iets heel anders dan eendenkroos. Dat zijn drijvende kleine plantjes met een diameter van ongeveer een halve centimeter. Eendenkroos is ook niet fijn voor de zwemmer maar is niet giftig.
Blauwalg gevaarlijk
Door te zwemmen in water met blauwalg loop je het risico op gezondheidsklachten, met symptomen als uitslag, jeuk, oorontsteking, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en hoofdpijn. Je hebt namelijk kans op schade aan je lever of zenuwstelsel als je veel toxines of blauwalgen zelf binnenkrijgt. Ook voor honden is het gevaarlijk om in besmet water te zwemmen.
Elke provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid van het water en officiële zwemplekken. Op die plekken worden monsters genomen van het water. Het is belangrijk om zelf goed te kijken voordat je het water in gaat, omdat niet alle wateren officiële zwemwateren zijn, maar er wel word gezwommen is daar geen controle van de kwaliteit van het water. Door het draaien van de wind kan de blauw zich makkelijk verplaatsen.