De Winnaars: Vlnr Klaas Hofstra, Oane de Boer en Feja Attema

2e Groat Franeker Diktee een sfeervolle avond *foto’s*

Op donderdag 2 november 2023 vond de tweede editie van het Groat Franeker Diktee plaats, georganiseerd door het Genoatskap foar ut behoud fan ut Franekers. Ondanks de aanwezigheid van storm Ciarán, werd het in Franeker een sfeervolle en muzikale avond voor de kleine 20 deelnemers die zich waagden aan het dictee. Sannah Debreczeni van Provincie Fryslân (trainee oan it Fryske taalbelied yn provinsje Fryslân), eerder dit jaar jurlylid en aanwezig bij de uitreiking van de Taalprijs Waadhoeke aan het Franeker Woardeboek, vertelde waarom ze meedeed:
“Bij de uitreiking van de taalprijs heb ik mij verdiept in het Franeker dictee en toen ik het filmpje zag van de eerste editie, dacht ik hier wil ik de volgende keer ook bij zijn”, aldus Debreczeni.

In tegenstelling tot de eerste editie, toen de tekst werd voorgelezen, werden de deelnemers dit jaar getrakteerd op een muzikale voordracht van de werkgroep bestaande uit Anneke Tulp, Annalies van der Pol en Gea Iedema. De tekst van het dictee was een songtekst, geschreven in 1986 door Julius Boekema voor het Franeker Straatkabberet. Het ging over het ‘ouwe swembad’ aan de Stapertlaan in Franeker.

An ut kanaal dêr bij de Stapertlaan
Flak dêr bij ut kampearterrein
Het heel Franeker op ’t startblòk staan
Ut was un feest foar groat en klein
Maar ut ouwe swembâd raakte út de tiid
Der kwam un overdekte hal
Want Herman Poelsma had syn klup nòg nyt
Dêrom leit dat soadsy in ut ferfal

In ’t ouwe swembâd, leeg en ferlaten
Groeie bomen deur de dúkplank heen
Ut is te gek om los te lopen
Wêrom wurdt der niks met deen?
Want dêr leit un stukje fan ôns leven
Swemmen hewwe wy dêr toen leard
Ferdomme lúster nou us even
Was dat bâd jim dan niks weard
Eens un sonnug stukje leven
Nou ferfallen en ferweard
An fernieling overgeven
Niks mear weard, niks mear weard.”

Na het zingen van de tekst werden alle deelnemers, waaronder ook wethouder Kees Arendz, taalkoördinator Gerard de Jong, raadslid fan FNP Waadhoeke Dirk de Jong en bestuursleden van het Bilts Aigene, uitgedaagd om het dictee te schrijven en daarna elkaars werk na te kijken. De co-redacteuren van het Franeker Woardeboek en bestuurslid Liesbeth Terpstra controleerden de beste scores en kenden de prijzen toe aan de winnaars.

Degene dit het Franekers het meest nauwkeurig had geschreven was Franeker Oane de Boer, met slechts 7 fouten in de tekst. Hij ontving niet alleen een beker voor de 1e prijs maar ook de wisseltrofee, een originele klok met klepel, die symbool staat voor de bijnaam van Franeker inwoners, de ‘Klokkedieven’.
De tweede prijs ging naar Feja Attema (Franeker), met 17 fouten, terwijl Klaas Hofstra uit Burgum als derde eindigde met 26 fouten. Jettie Visser (Menaldum) had de meeste antwoorden goed van de wekelijkse ‘foarproêfkes’ die het Genoatskap organiseerde voorafgaand aan het dictee. Zij ontving een bos bloemen en het boek: “Skandebankjes”.

Het organiserende drietal, met duidelijk zang- en acteertalent, zorgde voor een sfeervolle en muzikale avond. Het doel om elkaar te ontmoeten, het Franekers te praten, horen en schrijven werd meer dan vervuld. Franekers ferbynt, dat blijkt!

error: Bericht Beveiligd!