Het Franekerbos en het onderhoud van de houtopstanden.

In 2014 is er een start gemaakt met het achterstallig onderhoud in het noordelijke deel van Franeker bos. Door te natte weersomstandigheden moesten toen de werkzaamheden gestaakt worden, het was onverantwoord om hiermee verder te gaan. De werkzaamheden zijn weer opgepakt in de zomer van 2015 en onder prima weersomstandigheden zijn de werkzaamheden, ook in het zuidelijke deel van het bos, afgerond.

Helaas zijn door de zomer en herfst stormen diverse populieren die wij hebben laten staan afgeknapt. Toen wij deze exemplaren in Februari van dit jaar handmatig wilden opruimen bleek op enkele van deze stammen de specht zeer actief,  we hebben deze stammen dan ook moeten laten staan, tijdens de werkzaamheden stonden vele vogelliefhebbers deze vogel te fotograferen.

In die zelfde periode is er langs het veel belopen schelpenpad in het middelste deel van het bos de Veldesdoorn gedund en versnipperd en is ook het opslag van de populieren afgezaagd.

Nieuwe aanplant.

In de eerste helft van april is door de firma Empatec in de populieren vakken nieuwe aanplant aangebracht. De vakken zijn aangeplant met Eiken en de kopeinden van het werk pad met een mix van enkele soorten bosplantsoen.

Hoe nu verder.

In het deel  van het bos dat in het najaar van 2015 is aangepakt is alweer veel nieuw leven zichtbaar en dat zal ook dit jaar in het zuidelijke deel te zien zijn,  de natuur hersteld zich zelf,   maar heeft tijd nodig.

Stichting Bosbeheer Fryslân zal nu het Franeker bos enige jaren met rust laten zodat het nieuwe groen kansen krijgt om te herstellen en te groeien.

Enkele malen per jaar word er een inspectie gehouden en mocht het nodig zijn zal er bij gevaar en of hinder enige werkzaamheden worden uitgevoerd. Als u door het bos wandelt zult u zien dat wij niet alles hebben opgeruimd wat door de harde wind en storm van de afgelopen periode is omgevallen of afgeknapt, we hebben geen steriel bos achtergelaten en dat is bewust gedaan, het faunabeheer vraagt hierom.

Het nieuwe bos in Franeker zuid.

In het waterrijke deel ten zuiden van Franeker (naast het Hitsumerbinnenpad) is enkele jaren geleden een bosje aangeplant.

Om te zorgen dat er geen achterstand in het onderhoud ontstaat, zal in de zomer van dit jaar handmatig worden gedund, veel jonge bomen staan zo dicht op elkaar dat ze in elkaar groeien en elkaar hinderen in hun ontwikkeling. Ook hier zullen we in verband met de fauna de omgezaagde jonge bomen en de takken tussen de beplanting laten liggen.

Stichting Bosbeheer Frylân (SBBF) beheerd alle houtopstanden en boselementen van de gemeente Franekeradeel (zo rond de 50 ha), in al deze boselementen is onderhoud nodig. Zodra wij als stichting het onderhoud van het bosje bij u in het dorp willen aanpakken zullen wij in eerste instantie met de vertegenwoordigers van dorpsbelangen contact zoeken en in overleg gaan zodat iedereen kan weten wat wij gaan doen.

 

Zijn er vragen of wilt u meer weten over het onderhoud van de bosgebieden in de gemeente Franekeradeel ,  Stichting Bosbeheer Fryslân  wil graag al uw vragen voor zo ver als mogelijk beantwoorden, daarnaast geeft onze website (www.SBBF.nl) veel informatie over wie we zijn en wat we doen.

bos

error: Bericht Beveiligd!