Wethouder Kees Arendz bij het jubileumpaar - Fotograaf Joachim de Ruijter

60-jarig huwelijk echtpaar Pols  – de Boer

Vandaag, dinsdag 27 december zijn de heer en mevrouw Pols – de Boer uit Sexbierum 60 jaar getrouwd. Wethouder Kees Arendz ging bij het echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen.

Een leuk meisje

Hein Pols is op 21 april 1937 geboren aan de Hoarnestreek te Oosterbierum. Antje (Anneke) de Boer haar wieg stond in Sexbierum, zij is geboren op 2 augustus 1936. Toen Hein Pols met zijn ouders in Sexbierum ging wonen, ontdekte hij al snel dat er aan de andere kant van de steeg een leuk meisje woonde. Het was de dochter van de familie de Boer, Anneke. Ze raakten steeds vaker aan de praat en vanuit vriendschap ontstond er liefde. Beide waren ze erg betrokken als vrijwilliger bij diverse jeugdverenigingen. Hein zijn motto destijds was: “Zoek in de vreemden niet wat het eigen dorp u biedt”. Ze verloofden zich op de verjaardag van Anneke, 2 augustus 1961.

Trouwe dienst

Het echtpaar trouwde in december 1962 in de gemeente Barradeel. Meneer Pols werkte toen al bij de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (nu Friesland Campina) en via deze werkgever kregen ze een woning in Leeuwarden toegewezen. Hein heeft het altijd ontzettend naar zijn zin gehad in de fabriek. Hij werkte daar van 1958 tot 1994. 36 trouwe dienstjaren die beloond werden met het omzetten naar 40 pensioenjaren. Hierdoor kon hij met vervroegd pensioen en andere leuke dingen gaan doen.

Hij zette zich 12 jaar lang in voor de kerkenraad en was lid van kerkkoor Sixtus Cantorij. En via een kennis werd hij in 2000 gevraagd om, vanwege zijn kennis van cijfers en computers, penningmeester te worden van de VOMI Friesland (Veteranenplatform). Meneer is zelf geen veteraan, maar door deze functie raakte hij met hart en ziel betrokken. Hij organiseerde diverse bijzondere bijeenkomsten voor veteranen.

Echte hobbyisten

Mevrouw had vele contacten in en rond het dorp. Ze vond het werken met ouderen en in gezinnen een roeping. Daarnaast werd er veel tijd besteed aan een bijzondere hobby; het verzamelen van poppen. Regelmatig ging ze met haar man op pad naar diverse poppenbeurzen om de meest speciale te zoeken. Er staan een paar hele bijzondere exemplaren in de woonkamer.

Meneer Pols is ook een verzamelaar: hij heeft militaire modelvliegtuigen vanaf tweede wereldoorlog tot heden. Deze hobby heeft hij al sinds 1969. En ook daar zitten hele speciale modellen tussen. Deze hobby is ontstaan uit zijn voorgeschiedenis, Hein is militair geweest bij de luchtmacht van 1956 tot en met 1958 en heeft toen onder andere op de vliegbasis Leeuwarden gewerkt.

Nog iedere dag genieten

Het echtpaar is altijd in hetzelfde huis te Sexbierum blijven wonen. Ze hebben het daar nog steeds ontzettend naar hun zin. Iedere dag genieten van het weidse uitzicht en de mooie omgeving. Door enkele aanpassingen aan de woning blijft het gelukkig nog steeds mogelijk om op de Walburgastrjitte te wonen.

Hun 60 jarig huwelijksjubileum gaat niet ongemerkt voorbij, in het nieuwe jaar wordt de familie uitgenodigd om het samen met hen te vieren.