A Tribute to Shakey Sam 2011

Franeker – Op 06-05-2011 zal er wederom een Eerbetoon voor de ‘ Franeker Old Shatterhand ‘ Simon Vlietstra alias Shakey Sam plaatsvinden. Vijf jaar terug op de Breedeplaats, deze keer in de Franeker Koornbeurs. Hierbij willen wij jullie verwijzen naar onze bluesclub in relatie tot de Tribute. Dit is: www.bluescluboldchatterhand.franekerweb.nl

Biografie van Shakey Sam (bron: shakeysam.nl)

Shakey Sam was een der allerlaatste “overlevenden” in de categorie “Nederlanders die de blues in hun eentje kunnen maken”. Naast zijn one-man-band, had Shakey Sam tevens de Shakey Sam Blues Band tot zijn beschikking. Een hechte vierman formatie waarmee de zalen regelmatig worden plat gespeeld.Voor Shakey Sam begon het allemaal in ’72 toen hij inschreef voor het Larens Jazzfestival. In ’73 wederom het Larens Jazzfestival (3e prijs). Datzelfde jaar doet hij ook mee aan het Bilzenfestival. In ’74 wordt hij gevraagd in het voorprogramma van het “American Blues Legends-Konsert”. 

S.S. krijgt voor het 1000-koppige publiek een staande ovatie. Parool & Volkskrant schrijven zeer lovend over dit nieuwe fenomeen. Datzelfde jaar sluit hij zich aan bij de Amsterdamse formatie Barrelhouse. November’74 neemt hij samen met Barrelhouse een lp op, doch verlaat in ’75 de groep om persoonlijke redenen en vormt de SHAKEY SAM BLUES BAND. De eerste bezetting bestaat uit: Shakey Sam, Apple Rammers, David Gardeur & Jan Dijkstra. Met deze line-up doet men o.a. concerten met Big John Wrencher, Cousin Joe, Eddie ‘Guitar’ Burns. In ’76 wordt Appie Rammers vervangen door Jan de Jong. Mei van dat jaar komt de eerste soloplaat van S.S. op de markt. Naar aanleiding van deze lp krijgt S.S. een uitnodiging om een Engelse tour te doen. Het werd GROOTS- Eind ’76 het eerste grote radiowerk en wel live in “Sesjun”. Het eerstvolgende sesjun werd wederom gevuld door de SSBB.  In ’77 vervangt Leo Roodhof Jan Dijkstra en neemt men een lp op. De lp komt in ’78 uit en krijgt lovende recensies. Maart ’79 is de groep wederom te horen in Sesjun (samen met Eddie Boyd). Een drummerswisseling vindt plaats –er staan twee lp’s op stapel– over een single wordt onderhandeld. 

Op 15 mei 1981 een dag voor zijn 31e verjaardag neemt Shakey Sam (Simon Vlietstra) een drastisch besluit en beëindigt daarmee zijn leven..