Op Woensdag 31 juli werd het eerste fietspad in Friesland van duurzaam geopolymeerbeton gestort, de gemeente Waadhoeke was trots op deze primeur. Uiteindelijk was de uitkomst minder zaligmakend dan de aankondiging.

Woensdag 31 juli was de start gepland van de aanleg van het fietspad met het innovatieve geopolymeerbeton. Het fietspad tussen Deinum en Boksum zou het eerste fietspad in de provincie zijn gemaakt van geopolymeerbeton.  Hoewel het eerste gedeelte goed verliep, bleek dat door de hogere temperaturen het beton te snel uithardde. Dit maakte verdere verwerking erg lastig. Gezien de weersvoorspellingen voor de komende week, blijft dit probleem zich voordoen.

Voor het storten van het duurzame beton moet het droog weer zijn. De afgelopen periode is erg nat verlopen dus de aanleg liet al op zich wachten. Nu het eindelijk droog was, bleek het te warm en droogde het te beton te snel waardoor het scheurde. Het fietspad blijft tot 8 september afgesloten.

 

Wat doen we nu?

In overleg hebben we besloten om beton te gebruiken met een lagere milieukostenindicator (MKI) waarde dan traditioneel beton. Hiermee blijven we ons best doen om zoveel mogelijk de CO2-uitstoot te beperken en duurzamere alternatieven te gebruiken.

 

Wat  is geopolymeerbeton?

Geopolymeerbeton bestaat net als traditioneel beton uit grof en fijn toeslagmateriaal, water en eventuele vul- en hulpstoffen. Echter zonder cement, maar met andere aardachtige materialen die alkalisch geactiveerd worden. Dit levert in verharde vorm een gel op die vergelijkbare eigenschappen heeft als cementsteen. (Bron: van Hattum en Blakevoort)

 

 

error: Bericht Beveiligd!