Academie van Franeker: College door Dr. Matthijs Berends ‘De epidemiologie achter COVID-19’.

Academie van Franeker: 8 juni – College door Dr. Matthijs Berends ‘De epidemiologie achter COVID-19’.

Ineens kent iedereen de termen ‘reproductiegetal’, ‘groepsimmuniteit’, ‘virusvariant’. Inmiddels beladen termen die ons leven twee jaar lang beheerst hebben en aan het licht brachten wat epidemiologie inhoudt. Maar wat betekenen die termen nu precies en waar ging die hele pandemie over? Ging het wel ergens over? Is die pandemie nu over? Of moeten we ons opnieuw schrap zetten komende winter door een nieuwe variant? In dit college door Dr. Matthijs Berends  wordt begonnen bij de basis en vervolgens het perspectief geboden vanuit de epidemiologie op de infectieziekte COVID-19; wat we niet wisten, nu wel weten, en vooral nog niet weten.

Dr. Matthijs Berends (36) is medisch epidemioloog en bioloog-microbioloog bij stichting Certe en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zijn kennisgebied richt zich op de verspreiding en het vóórkomen van ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels. Hij promoveerde bij de Rijksuniversiteit Groningen op de ontwikkeling van een openbare, statistische methode om antibioticaresistentie beter te kunnen analyseren, dat inmiddels in 175 landen gebruikt wordt. Bij Certe leidt hij een data-analytisch team om in Noord-Nederland te zoeken naar mogelijkheden om zorg te verbeteren, versnellen en voorkomen met gebruik van grote hoeveelheden medische data.

Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren om complexe materie in eenvoudige taal uit te leggen, is een aangename uitnodiging om dit coronacollege bij te wonen.

College bijwonen?

De duur van dit college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 8 juni 2022 start om 20:30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes á € 7,- zijn een half uur voor aanvang van het college verkrijgbaar bij de collegezaal en een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café De Doelen. 

 Aanmelding voor de colleges via www.academiefraneker.nl/agenda

Foto: Dr. Matthijs Berends.