Botniastins Franeker

Academische tijden herleven! Simmerjûncolleges in Franeker

Simmerjûncolleges in Franeker, Academische tijden herleven!

Vanaf 11 juli zijn er zeven weken lang Simmerjûncolleges die gehouden worden in de Botniastins. Iedereen is welkom! Dat kunnen inwoners van Noordwest-Fryslân zijn, maar ook toeristen die in de omgeving verblijven. Met deze zomeravondcolleges wordt de eeuwenoude universiteitstraditie om ook voor breed publiek colleges te verzorgen in Franeker weer nieuw leven ingeblazen.

Op 5 oktober 2017 is met het nodige ceremonieel een intentieverklaring getekend om tot heropening van de Academie van Franeker te komen. De eerste activiteiten voor studenten hebben al plaatsgevonden, maar de Academie van Franeker vindt het van groot belang om ook aan haar publiekstaak serieuze aandacht te besteden. Daarom is er deze zomer een reeks luchtige, maar kwalitatief hoogstaande colleges met sprekers van formaat.

De reeks trapt af op 11 juli met Ids Hellinga, directeur van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek, die vertelt over wat het roemruchte Friese paard zo uniek maakt.  Op 18 juli volgt Marjan Brouwer met een lezing over de ‘verkwanseling’ van de Friese Vrijheid en de kwalijke rol hierin van Hessel van Martena, de bouwer van de stins waarin Museum Martena gevestigd is. Verslaggever Geert van Tuinen houdt op 25 juli een lezing met als onderwerp “haalt het kaatsen 2053?” Op 8 augustus komt regisseur Steven de Jong in een Collegetour-achtige setting vertellen over zijn Friese films. Maaike van Dijk geeft op 15 augustus een cursus Fries in 45 minuten. Hierna kunt u gegarandeerd een Fries lied over een koe zingen. Op 22 augustus is er een hoofdrol voor het Friese landschap en of dit inderdaad zo uniek is. Dorine Haagsma is landschapshistorica en neemt u mee. De serie Simmerjûncolleges wordt op 29 augustus afgesloten met een lezing over de typisch Friese lekkernijen als sûkerbôle, dúmkes en oranjekoek. Rimmert de Jong, directeur van Koninklijke Steensma, een familiebedrijf uit Franeker, vertelt. Deze lezing wordt door een proeverij vergezeld, aangeboden door bakkerij Schaafsma uit Franeker.

Belangstellenden kunnen zich opgeven voor een of meer lezingen en zijn dan verzekerd van een plek. Opgave kan via info@academiefraneker.nl  Een toegangskaartje is €5,- en geeft na afloop recht op een  glas fris, bier of wijn bij De Doelen.  De Simmerjûncolleges worden gehouden van woensdag 11 juli tot en met 29 augustus, met uitzondering van 1 augustus, dan is de PC. De colleges beginnen om 20.30 uur en de inloop in de Botniastins is vanaf 20.15 uur.