Aftrap internationaliseringsproject obs de Oanset in Ried *foto’s*

Afgelopen week was obs de Oanset gastheer voor internationale gasten uit Zweden, Finland, Griekenland, Spanje en Noord Ierland. Gedurende de week vonden er allemaal activiteiten plaats. Dit alles stond in het teken van het opstarten van het internationaliseringsproject:

In Omnibus Omnia Est

Ondanks dat het erg lastig is om als basisschool subsidie te krijgen voor een internationaliseringsproject is het de Oanset toch gelukt. Dit is te danken aan gepensioneerd leerkracht en groot voorstander van internationale projecten meester Halbe Hageman. Hij heeft aangeboden om een projectplan te schrijven en dankzij zijn inzet kon de aftrap afgelopen week verricht worden.

Een project met de naam, Omnibus Omnia Est. Vrij vertaald: alles heeft te maken met al het andere. Een quote  van Leonardo DaVinci welke gebruikt wordt door de DaVinci academie die de methode DaVinci uitgeeft. Deze methode voor wereld oriëntatie wordt sinds vorig jaar gebruikt op o.b.s. de Oanset. Een project waar 3 hoofdthema’s centraal staan, te weten: 21 eeuwse vaardigheden, vakoverstijgend werken en de Europese dimensie (o.a. cultuur).

Zondag werden de gasten opgehaald van Schiphol en maandag stond meteen een vol programma op de agenda. ’s Ochtends een hartelijk welkom door de kinderen waarbij iedere groep een aantal typisch Friese en Nederlandse liedjes ten gehore bracht, een vergadering en ’s middags een scholing van de DaVinci academie over het vakoverstijgend werken i.c.m. hoger orde denken en de 21 eeuwse vaardigheden. Na schooltijd was er gelegenheid voor ouders om kennis te maken met de gasten. Onder het genot van een bakje koffie en typisch Friese hapjes (verzorgd door de ouders) werd er gezellig gesproken over uiteenlopende onderwerpen.

Dinsdags hebben de gasten een les gegeven in de verschillende groepen. De kinderen van groep 1/2 weten alles over muziek op de Noord Ierse scholen, groep 3/4 maakte op de Zweedse manier een eland, groep 5/6 deed een quiz over Finland en de leerlingen van  groep 7/8 kennen nu Catalaanse en Spaanse woorden en kunnen nu de Sirtaki dansen.

Ook  hebben we de internationale gasten verteld over het Nederlandse onderwijssysteem en het onderwijs op de Oanset (voornamelijk werken met Snappet (tablets) en werken met DaVinci (21 eeuwse vaardigheden) toegelicht)

’s Middags werd er een bezoek gebracht aan het iNNOVATORIUM van OWG Fier in Stiens. Het iNNOVATORIUM is ingericht op basis van de 21 eeuwse vaardigheden  met allemaal ICT en Techniek materiaal. De gasten konden zien en zelf ervaren hoe je bijvoorbeeld een robot moet programmeren. Woensdag stond voornamelijk in het teken van vergaderen en afspraken maken.

Donderdag zijn de internationale gasten op het stadshuis van Franeker ontvangen door de Burgemeester van Franekeradeel dhr. Van Zuijlen en de wethouder mevr. de Pee. Na een toespraak heeft de burgemeester een stadswandeling met de gasten gemaakt en verteld over de rijke geschiedenis van de stad Franeker. Dat de burgemeester dit zelf deed was een grote eer voor ons en de gasten. Donderdagmiddag hebben de gasten lessen van DaVinci bezocht die de leerkrachten met de kinderen op school deden.

Ook vrijdag stond in het teken van vergaderen, afspraken maken en afscheid nemen.

Een drukke maar erg leuke en leerzame week voor leerlingen en leerkrachten, die niet plaats had kunnen vinden zonder de hulp van de ouderraad, ouders, leerkrachten en eerder genoemde meester Hageman. Een goed begin van het driejarig internationaliseringsproject In Omnibus Omnia Est. De volgende projectweek zal plaatsvinden in Griekenland. Hier zullen geen leerlingen mee naartoe reizen, maar het is de komende jaren absoluut de bedoeling om weer met kinderen te gaan reizen!

error: Bericht Beveiligd!