Als iedere seconde telt! …..Kun jij reanimeren?

Donderdag 8 december was er in het dorpshuis van Hitzum een informatie bijeenkomst voor de dorpsbewoners over de aanschaf en gebruik van een AED. Na een welkomstwoord door Dorpsbelang kreeg Erwin Bouwhuis, verpleegkundige op de ambulance Franeker/Harlingen, de gelegenheid om meer te vertellen over nu en noodzaak van een AED in Hitzum.

Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand. De meeste mensen overkomt het thuis. De combinatie van de reanimatiecursus, waarbij een aantal levensreddende technieken worden aangeleerd, zoals hartmassage en mond-op-mond beademing en het gebruik van de AED is zeer belangrijk.

In geval van een hartstilstand nemen de kansen voor een patiënt na zo’n zes minuten sterk af. De aanrijtijden van een ambulance uit Franeker of Harlingen zijn dan al krap, maar als deze ambulances al zijn opgeroepen komt de ambulance uit Bolsward of Leeuwarden. Dan lopen de aanrijtijden op tot wel vijftien minuten. Bij voldoende vrijwilligers kan er snel en goed hulp geboden worden tot de ambulancebroeders het kunnen overnemen.

Erwin’s collega Andries Fokkema gaf uitleg en presenteerde een aantal filmpjes waarop te zien was hoe de hulpverlening door vrijwilligers in zijn werk gaat. Op deze avond bleek dat er ook al een aantal dorpsgenoten zijn met een BHV erkenning. Tevens hebben zich al een aantal dorpsbewoners opgegeven voor de cursus. Daarmee zijn ze dus goed op weg!!

De AED commissie, die valt onder het dorpsbelang, is  inmiddels aan de slag gegaan om het financiële plaatje rond te krijgen en de AED ook voor de toekomst in Hitzum veilig te stellen. De verwachting is dat Hitzum hier binnen afzienbare tijd aan kan voldoen.

error: Bericht Beveiligd!