Appartementen in ‘bakstenen schip’

Archief Foto FranekerFraneker – Geïnspireerd door een groot schip op een plek waar vroeger een kanaal lag, heeft Adema Architecten uit Dokkum in samenwerking met bouwbedrijf Van Marrum uit Franeker een ontwerp gemaakt voor een appartementencomplex in Franeker.

Het Dokkumer architectenbureau won met het ontwerp van het schip – uitgevoerd in grijskleurige bakstenen en veel glas – een prijsvraag van de gemeente Franekeradeel.
 
De Friese gemeente wil een nieuwe invulling geven aan de plek bij het Van Harinxmakanaal waar vroeger de landbouwschool zat. Ondanks protesten en de teleurstelling dat woningcorporatie Accolade om financiële redenen in februari de stekker uit een bouwplan van tien huurappartementen trok, besloot de gemeente door te zetten. Franekeradeel schreef een prijsvraag uit.
 
Het ontwerp van Adema werd boven vier andere ontwerpen gekozen. In het ontwerp is uitgegaan van minimalistische architectuur. Het gebouw heeft drie lagen waar vier appartementen met dubbele garages van in totaal 170 vierkante meter in komen. Doelgroep is het bovenste segment van de markt. Hoe het ontwerp bouwtechnisch verder wordt uitgewerkt, wordt later bekend. Bouwbedrijf Van Marrum neemt de realisatie voor zijn rekening. Wanneer dit gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Bron: CoBouw