Slachtemarathon

Basisscholen vormen groen lint tijdens Slachtemarathon

Allereerste Kids-Estafette toont verbondenheid Slachtedorpen. 92 basisschoolleerlingen van 10 basisscholen, gelegen aan de route van de Slachtemarathon, gaan samen de wandelmarathon van 42 km afleggen. Dat gebeurt in Estafette-vorm waarbij scholen samen oplopen. De hele dag vormen de leerlingen een groen lint over de Slachtedyk en laten ze op symbolische wijze zien hoe sterk de dorpen langs de route met elkaar verbonden zijn.

De Slachtemarathon gaat over de historische Slachtedyk, waarbij de 22 dorpen aan de route elk een eigen cultureel programma aanbieden. Ze laten zien en horen waar ze voor staan en trots op zijn. Met de Kids-Estafette betrekt de Slachtemarathon dit keer voor het eerst ook jonge bewoners van de dorpen aan de Slachtedyk bij dit prachtige mienskipsproject. Normaal gesproken is deelname aan de Slachtemarathon alleen mogelijk vanaf 16 jaar. Net als de officiële hele marathon start de Kids-Estafette in Oosterbierum en eindigt in Raerd.

De Kids-Estafette is opgedeeld in 6 etappes, variërend van 4 tot maximaal 10 kilometer. Daardoor wordt het een laagdrempelig evenement voor de leerlingen van groep 7 en 8 om aan deel te nemen. Ze bewandelen onder het motto ‘de groentjes van de Slachte’ in herkenbare shirts het deel van de route dat zo dicht mogelijk bij het eigen dorp ligt. Op die manier kunnen ze de festiviteiten van hun eigen dorp beleven. Daarna geven ze de estafettevlag door aan de volgende groep.

De Kids-estafette wordt aangeboden in samenwerking met Sport Fryslân en met steun van De Friesland. De deelnemende basisscholen aan de route in de gemeente Waadhoeke en Súdwest-Fryslân hebben de uitnodiging enthousiast ontvangen.