Boeien en binden met Ron Jans bij sc Franeker

Franeker – `Plezier is mijn belangrijkste drijfveer. Ik geniet bij mijn nieuwe club`, aldus SC Heerenveentrainer Ron Jans donderdagavond in een overvolle kantine van sporthal De Trije. Op enthousiaste, humorvolle en openhartige wijze gaf hij de ruim 100 vrijwilligers en sponsors van SC Franeker een kijkje in de keuken van SC Heerenveen.  Na vele jaren als succesvol trainer bij FC Groningen werkzaam te zijn geweest, zocht hij een nieuwe uitdaging en vond die bij de Friese eredivisieclub. Zo vertelde hij over de sollicitatiegesprekken die hij zonder zaakwaarnemer met het bestuur voerde. `Je moet het zelf doen en leren fouten te maken`.  

Vertrouwen in elkaar hebben

Ook ging Jans in op de wijze waarop volgens hem spelers benaderd moeten worden. `In mei had ik met alle spelers kennismakingsgesprekken. Die duurden zo´n twintig minuten. Eigenlijk waren het een soort ouderavonden, maar dan zonder ouders. Daarnaast besteed ik met mijn hele begeleidingsteam continu veel aandacht aan spelers buiten het voetbal om. Vertrouwen in elkaar hebben is essentieel. Een goede relatie met mijn spelers is heel belangrijk, maar nog belangrijker is de visie die ik heb op mijn werk. De doelen die wij hebben zijn uitdagend, reeel en stellen wij met elkaar vast`    

Spelers mogen joker inzetten 

Volgens Jans zijn regels in een groep heel belangrijk. `Wie te laat komt krijgt een boete van vijf euro, wie een tweede keer te laat komt tien. Ik verplicht spelers die geblesseerd zijn niet om mee te reizen naar een uitwedstrijd. Ze mogen van mij mee. Alle spelers mogen ook eenmaal per jaar de joker inzetten. Dat betekent dat je dan niet direct met de bus mee hoeft terug te reizen na een uitwedstrijd. Ik denk graag mee met spelers en dat hoeft niet perse over alleen voetbal te gaan. Spelers hebben inspraak bij regels. En als ze met goede argumenten komen om regels te wijzigen neem ik die over`.  

Vragenvuur

Na de pauze was er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Zoveel zelfs dat  bestuurslid Wessel Veenstra zich gedwongen zag er om 22.30 uur  een einde aan te maken. `Anders zitten wij hier om een uur nog`, aldus Veenstra. Op de vraag hoe Jans denkt over Johan Derksen blijkt dat zij een goede relatie hebben. `Als ik hem spreek gaat het bijna nooit over voetbal, maar heel vaak over muziek`. En of Jans ooit bondscoach wil worden valt te betwijfelen. `Dat is niet mijn ambitie. Ik wil graag elke dag met spelers omgaan en dat doe je als bondscoach dus niet. Maar zeg nooit nooit`, aldus de trainer.   

Al met al was het een geweldige avond, waarbij het publiek aan de lippen van Ron Jans hing. Het bestuur wilde met deze bijeenkomst de vrijwilligers en sponsors eren voor hun geweldige inzet. En daarin is het glansrijk geslaagd. Volgens Veenstra is het belangrijk dat de positiviteit binnen de club terugkeert. Deze avond was daar een eerste aanzet toe 

 

 

error: Bericht Beveiligd!