Campagne Gemeenteraadsverkiezingen 2211 online van start

De inwoners van Het Bildt, Franekeradeel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân kunnen op 22 november al stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Om hen daarvan bewust te maken, zijn de gemeenten gestart met een online campagne. Met de campagne willen zij hun inwoners stimuleren op 22 november te stemmen.

Op 1 januari vormen zich drie nieuwe gemeenten in Fryslân:

  1. Het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel vormen samen de nieuwe gemeente Waadhoeke.
  2. Leeuwarden fuseert met Leeuwarderadeel en tien dorpen van Littenseradiel.
  3. En de gemeente Súdwest-Fryslân krijgt er vijftien dorpen van Littenseradiel bij.

Vanwege deze gemeentelijke herindelingen, zijn de gemeenteraadsverkiezingen vervroegd naar 22 november van dit jaar. De rest van Nederland stemt pas op 21 maart 2018 voor hun gemeenteraad. Door deze vervroegde gemeenteraadsverkiezingen kunnen de ‘nieuwe’ gemeenten Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke meteen na de herindeling hun gemeenteraad installeren.

Om de inwoners van deze zeven gemeenten er bewust van te maken dat zij eerder dan de rest van Nederland naar de stembus moeten, is nu een online campagne van start gegaan. Via onder andere Google en Facebook krijgen gebruikers uit de betreffende gemeenten banners en advertenties te zien met een poppetje met een stempotlood, die doorlinken naar www.stem2211.nl. Op deze website staat veel informatie over stemmen en de aanleiding van de verkiezingen. Men kan zich ook aanmelden voor een reminder via e-mail of messenger.

In eerste instantie zal het poppetje met het stempotlood alleen online opduiken, maar ongeveer drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat de campagne ook offline. Dan staat het kenmerkende poppetje ook op billboards en driehoeksborden, in advertenties, op gemeenteauto’s, een verkiezingskrant en op de enveloppen waarin de stempassen verstuurd worden. Het beeldmerk van de campagne is niet statisch; de poppetjes die online het beste scoren, worden gebruikt voor de offline campagne.

error: Bericht Beveiligd!