Dagelijks dertig klontjes suiker…

De dieetcoach:

Afgelopen week stond het in de krant: wij Nederlanders gebruiken onbewust veel suiker. De gemiddelde Nederlander denkt dagelijks 10 klontjes suiker te nemen, maar gebruikt in de werkelijkheid drie keer zoveel. Dus 120 gram suiker per dag. Hoe zit dit precies??

Het Diabetes Fonds luidt de noodklok. Zij hebben een onderzoek gedaan onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Uit dit onderzoek blijkt dat wij dagelijks 120 gram suiker per dag nemen. Hierbij zijn overigens de natuurlijke suikers uit melkproducten en fruit ook meegerekend, dus deze suikers zijn niet allemaal toegevoegde suikers. Als we puur naar de toegevoegde suikers kijken, eten wij dagelijks gemiddeld 65 gram. De meeste mensen denken trouwens dat zij zelf minder suiker gebruiken dan zijn of haar buurman/buurvrouw.

Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Denk aan ontbijtgranen, zuiveldranken, vruchtensappen, sauzen, vleeswaren, koekjes, etc. Zo eten wij gemiddeld 30 suikerklontjes per dag. Wij denken zelf 10 klontjes per dag te eten en schatten in dat anderen gemiddeld 16 klontjes nemen. Een flinke onderschatting van de werkelijkheid, maar als je rekent met 20 gram suiker uit melkproducten (dat zit er van nature in) en 30 gram suiker uit twee stukken fruit (dat zit er van nature in), komt de verwachting al beter uit de verf. Helemaal eerlijk zijn de beweringen van het Diabetes Fonds dus niet. Wel is het goed om het onnodig toevoegen van suiker aan de kaak te stellen.

Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen. Hierdoor blijven wij ervan dooreten. Dit is zorgwekkend nu al meer dan 1,1 miljoen mensen in Nederland diabetes type 2 hebben en dit aantal groeit met 1000 per week! Een hoge suikerinname, van vooral de toegevoegde suikers, heeft een negatieve invloed op het ontstaan van diabetes type 2, voorheen ouderdomsdiabetes genoemd. Maar de leeftijd waarbij dit ontstaat, daalt steeds meer. Er zijn zelfs kinderen met “ouderdomsdiabetes”! 90% van de Nederlanders vindt dat er minder suiker in producten moet worden gebruikt. “Sommige bedrijven binnen de voedingsindustrie bewegen heel langzaam de goede kant op, maar het gaat nog lang niet snel en effectief genoeg om de suikerinname echt terug te dringen”, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.

Zij startten aan het begin van deze week met een “Suiker Terugroepactie”. De campagne toont voorbeelden van producten waar onnodig veel suikers in zitten. Daarbij kan de consument een product waar onnodig veel suikers inzitten, via Facebook terugroepen om zo een gericht signaal aan de voedingsindustrie af te geven. Zie www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/terugroepactie. Wat mij zelf opvalt is dat het de suikers weergeeft per hele verpakking. Dus een voordeel verpakking komt zo slechter uit de verf dan een kleine eenpersoonsverpakking. Ook dat is mijns inziens niet een hele eerlijke vergelijking. Ook worden natuurlijke suikers dus meegenomen bij de totale hoeveelheid suiker. Kritisch zo’n verpakking beoordelen, lijkt mij dus wel een must. En daar is wel weer wat meer kennis voor nodig. Het Diabetes Fonds schudt met deze actie wel even de boel op en dat is, mijns inziens, wel zinvol. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist bij Libra Dieetadvisering, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!