Dames HV Jupiter ’76 nemen 2 punten mee naar huis

Zondag 3 december stond de uitwedstrijd tegen Hugo Girls uit Heerhugowaard op het programma voor de Jupiterdames. Coach Maarten Jansen kon er helaas niet bij zijn, waardoor de dames vastbesloten waren om hun coach trots te maken en twee punten mee naar huis te nemen. Het team was verre van compleet wegens blessures en ziekte, maar gelukkig kon Lisa Langerak van de A-jeugd uit haar bed gebeld worden om het team aan te vullen.

Het openingsdoelpunt was voor Marije Bijlsma: vanaf de cirkel zorgde zij voor de 1-0 voorsprong. De Hugo Girls wisten hier echter wel antwoord op en scoorden met een afstandsschot vanaf de middenopbouw. Zo ging het eigenlijk in de hele eerste helft redelijk gelijk op: de afstand tussen beide partijen is nooit groter geweest dan 3 doelpunten. Voor Jupiter scoorden Iris v/d Veen (4x met strakke afstandsschoten vanaf de middenopbouw), Sandra Hofstra (2x op snelheid vanuit de rechterhoek), Lisa ( 2x vanuit de hoek passeerde ze snel de verdediging), Maaike Osinga (2x vanaf de opbouw met goed geplaatste afstandsschoten) en Nynke de Jager(goed aangespeeld op de cirkel). Er zat dus genoeg variatie is het aanvalsspel van de Jupiterdames. Hugo Girls scoorden op drie manieren: van afstand vanuit het midden, vaak via het vrijspelen van de cirkelloopster en eenmaal via een strafworp.

De rust werd ingegaan met drie punten verschil: 10-13 in het voordeel van Jupiter. In de rust werd de toespraak van coach Maarten gemist, maar onder leiding van Marion Offringa als plaatsvervangende coach wisten de dames eigenlijk wel waar in de tweede helft aan gewerkt moest worden: een actievere verdediging, duidelijkere communicatie waarbij de cirkelloopster geen bal meer mocht krijgen. In de aanval moest de rust bewaard worden zoals in de eerste helft, maar er mocht wel wat meer bewogen worden tussen de posities.

Het doel om de cirkelloopster niet meer te laten scoren is aardig gelukt: Hugo Girls wisten in de laatste 30 minuten slechts nog tweemaal vanaf de cirkel te scoren. De aanval van de Jupiterdames was degelijk: met doelpunten van Lisa en Maaike liep Jupiter uit tot een voorsprong van 5 punten. Helaas wisten toen ook de Hugo Girls het doel tweemaal te vinden, waardoor de stand 12-15 werd. Gelukkig waren de Jupiterdames aardig op dreef en wisten Marije (vanaf de cirkel), Marie-jetske Lettinga en Lisa (beide via de break-out) de afstand weer te vergroten naar 6 doelpunten. De verdediging stond goed en de dames van Hugo Girls hadden veel moeite om er door te komen. In de tweede helft kregen de Hugo Girls nog eenmaal een strafworp, maar deze werd gestopt door keepster Yvonne van Wier. De overige doelpunten van de tweede helft zijn gemaakt door Marie-jetske (nog 4x met harde ballen vanaf de rechteropbouw), Nynke (vanaf de rechterhoek en de cirkel) en Lisa (vanaf de middenopbouw). Het laatste doelpunt werd gemaakt door Sandra via een break-out, waarmee de wedstrijd eindigde in 19-26 in het voordeel van Jupiter.

Ondanks de afwezigheid van de coach en verschillende speelsters, maar mede dankzij het meespelen van Lisa, zijn de punten weer meegenomen over de Afsluitdijk richting Friesland. De dames kunnen terugkijken op een goede wedstrijd. Kansen werden goed benut en de dames hebben in de aanval hun eigen spelletje gespeeld. De verdediging stond in de eerste helft nog niet optimaal, maar daar is hard aan gewerkt en dat heeft tot een positief resultaat geleid. Volgende week zondag zal in Franeker weer gestreden worden voor 2 punten, ditmaal tegen de huidige koploper Westfriesland/SEW. De Jupiterdames spelen altijd beter met volle tribunes, dus kom ze zondag 10 december om 13.25 uur aanmoedigen in sporthal de Trije!

Overige uitslagen:

Dames midweek        Jupiter ’76       – Zwaluwen K.            :   8 – 12

Heren midweek          Unitas             – Jupiter ’76                : 16 – 20

Dames C-jeugd          VAKO 2          – Jupiter ’76                : 10 – 16

Heren C-jeugd                       Exito               – Jupiter ’76                : 14 – 25