Definitieve ontharing, cosmetisch of medisch, Regina Bruinsma huidtherapeut vertelt erover

Laserontharing? Cosmetisch of medisch?

De meeste mensen denken bij laserontharing meteen aan een cosmetische behandeling. Voor een helft van de mensen is dat het ook. Maar voor de andere helft schuilt er zeker een medische vraag achter.

Vrouwen met beharing in het gezicht, op de borst of buik bijvoorbeeld. Of mannen met een steeds terugkerende haarnestcyste in de bilnaad (de zogenoemde sinus pilonidalis). Deze laatste groep wordt vaak door de wondpoli doorverwezen voor lasertherapie. Het verwijderen van de haren werkt namelijk preventief tegen ontstoken haarzakjes. Of transgenders, waarbij het laseren van de schaamstreek een onderdeel is van de voorbereiding op de geslachtsveranderende operatie. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarbij iemand (zeer veel) last ervaart van beharing.

 

En wat is het verschil tussen laser en IPL?

Het grootste verschil zit hem in de straal. De laser zendt een monochrome laserstraal uit, die recht op zijn doel richt. Een IPL-straal heeft meerdere kleuren en is breder. Hij richt daardoor niet alleen op zijn doel (de haar) maar ook op de huid. Ook is de straal minder diep. Hierdoor is de machine en dus de behandeling goedkoper, minder intensief en ook riskanter. Zeker als dit niet door een bevoegd persoon wordt gedaan.


Hoe werkt laserontharing?

Laserontharing werkt op basis van ‘selectieve fotothermolyse’. Dit houdt in dat het licht wordt omgezet in warmte wanneer het zijn doel raakt. Het licht uit de laser wordt door de donkere haar geabsorbeerd. De meeste mensen kennen dit van de zon. Zonlicht op een zwart T-shirt wordt warmer dan zonlicht op een wit T-shirt. Laserontharing (en ook IPL) werkt niet op te lichte haren. Met de laserkop wordt op de huid gericht, waarna een flits volgt. Jij voelt dit als warmte. De haarfollikels moeten tot minimaal 70 graden worden verhit om ze te vernietigen.

 

Hoe voelt het?

Elke flits voel jij als een korte prik. Over het algemeen vinden mensen dit goed te doen. Gebieden als bijvoorbeeld de schaamstreek kan als licht pijnlijk worden ervaren. Maar hier wordt de stand op aangepast.

 

Voor wie is het geschikt?

Je bent het meest geschikt als je een lichte huid met donker haar hebt. De warmte wordt dan namelijk zoveel mogelijk in de haar opgenomen. En zo weinig mogelijk in de huid. 

Heb je donker blond haar? Of een negroïde huid? Dan vergt dit wat aanpassing in de laser-instelling. Tijdens een intake wordt jouw situatie beoordeeld zodat je weet wat voor jou van toepassing is.

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Gemiddeld zijn er 6-9 behandelingen nodig voor een reductie van 95%. Je wordt om de 6-8 weken behandeld. In het gezicht, bij een snelle haargroei, soms om de 5 weken.

 

Blijven de haren altijd weg? Oftewel, hoe definitief is het?

De haren die er zitten worden definitief verwijderd. Helaas kan er tegen de cellen die zorgen voor nieuwe haarzakjes niets gedaan worden. Of die weer actief worden hangt af van bijvoorbeeld je hormoonstatus of medicijngebruik. Daarom wordt een herhaalbehandeling geadviseerd eens per 1 à 2 jaar om het effect te behouden.

 

Met welke laser wordt er gewerkt?

Er wordt gewerkt met de Lightsheer Diode laser. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan binnen de (cosmetische) dermatologie. De diodelaser is, ondanks mooie beloftes in allerlei advertenties, nog altijd de nummer 1 laser.. Het is de gouden standaard voor laserontharing. 

 

Is het niet gevaarlijk (voor mijn huid)?

Hoe donkerder het huidtype, des te moeilijker. Dus ook als jij zongebruind terugkomt van vakantie wordt er ingeschat of je gelaserd kunt worden. De meeste kans op bijwerkingen heb je als je huid te bruin is. Je bruine pigmentcellen zullen immers dan meer licht absorberen. Alleen de haar moet worden vernietigd, niet de pigmentcel in je huid. Maar de laser is ingesteld op jouw huidtype en jouw haarkleur/haardikte.

Als huidtherapeut heb ik alle kennis in huis om de kans op bijwerkingen naar nihil te brengen. Dit maakt de behandeling niet gevaarlijk.
Daarnaast dragen jij en ik tijdens het laseren een beschermingsbril voor onze ogen. 

 

Wie moet de licht/lasertherapie uitvoeren?

Mijn advies, ga in ieder geval naar een huidtherapeut. Zo ben je verzekerd van de juiste kennis!

Zelf ben ik in eerste instantie schoonheidsspecialist geworden. Daarna heb ik nog 4 jaar HBO huidtherapie gestudeerd in Utrecht. Tijdens de opleiding schoonheidsspecialist leer je niets over licht- en lasertherapie. Vaak doen schoonheidsspecialisten een cursus van een dag of krijgen uitleg van de leverancier van hun machine. In mijn opinie kan dit écht niet. Zeker als je beseft dat schoonheidsspecialist geen beschermde titel is. Iedereen, man of vrouw, jong of oud, geschoold of niet, mag zich schoonheidsspecialist noemen.

‘Gelukkig’ gaat dit 9 van de 10 keer goed. Maar je zult maar net die ene zijn. “Schoenmaker blijf bij je leest”, zou ik tegen de schoonheidsspecialisten willen zeggen.

Een huidtherapeut is paramedisch opgeleid en kan klinisch redeneren. Dit betekent dat er een inschatting wordt gemaakt op basis van (raciaal) huidtype, haren, verdere gezondheid, medicatie, allergieën, etc. 

Wil je zeker weten of je bij een huidtherapeut bent? De praktijk én de behandelaar zijn te vinden in het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze gerust via Facebook, Instagram of via WhatsApp!

 

Geïnteresseerd in laserontharing? MIS DAN NIET DE HUIDIGE ACTIE!

Bij het laseren van de bikinilijn krijg je de OKSELS GRATIS! Klik hier voor de actie en de voorwaarden.

Auteur: Regina Bruinsma, huidtherapeut en praktijkeigenaar Huidtherapie Franeker

error: Bericht Beveiligd!