Dieetcoach: Brood, wat zit erin???

De dieetcoach

Brood, wat zit erin???

Afgelopen week vroeg ik bij de bakker om een uitdraai van de voedingswaarde van mijn spelthaverbrood. Tot mijn verbazing konden zij mij die niet geven. Wel kreeg ik opgesomd wat er ongeveer in zat. De voedingswaarde van het speltbrood zou erop lijken, maar niet helemaal. Enigszins teleurgesteld ging ik naar huis met het plan om via de mail nogmaals de informatie te vragen. Een bakker is immers verplicht om de voedingswaarde te geven als erom gevraagd wordt. Tot mijn verrassing kwam ik vandaag een artikel tegen waarin staat dat de wetgeving per 1 juli 2020 strenger wordt. Ik ben bang dat de bakker er dus toch aan geloven moet…

Per 1 juli gaat het aangepaste Warenwetbesluit “Meel en brood” in. Hierin staan strengere  regels voor speltbrood, meergranenbrood en (zuur)desembrood. Ook moet bij elk brood vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren, Verder komt er een nieuw brood bij, het midden(groot) brood. Dit dus naast de bestaande hele en halve broden. Ik vind de aanduiding een goede zaak, want ik heb ontdekt dat veel bakkers de zogenaamde middelgrote broden al verkopen, maar dit er niet bij vermelden. Het brood weegt dan minder dan een normaal “heel” brood. De prijs is bij de speciale broden, waarbij dit vaak gebeurt, niet naar beneden aangepast.

Straks moet bij elk brood op de verpakking of het schap duidelijk vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren. Witbrood is gemaakt van bloem, volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel en bruinbrood is gemaakt met een mix van bloem en volkorenmeel. Bijna alle broden in een bakkerij zijn wit- of bruinbrood. Volkorenbrood is een beschermde titel: het moet helemaal van volkorenmeel gemaakt zijn. De gemiddelde bakker verkoopt maar 2 volkorenbroden: fijn en grof volkorenbrood. Mensen denken vaak wel volkoren te kopen, want het brood is immers donkerbruin.

Helaas komt dit heel vaak door bruin gekleurd moutmeel, hetgeen het brood echt niet gezonder maakt. De naam van brood moet voortaan veel duidelijker aangeven wat erin zit. Dus geen speltbrood meer waarin meer tarwemeel dan speltmeel zit, geen donker gekleurd brood waarin geen volkoren graan te bekennen, maar dus wel die suggestie wekt en geen meergranenbrood met slechts een paar procent van andere granen dan tarwe. Alleen granen die voldoende in het brood zitten, mogen ook in de naam genoemd worden. Zo moet speltbrood gemaakt zijn van 98 procent speltmeel en tarwebrood van minimaal 98 procent tarwemeel. Bij een combinatie van graansoorten mogen alleen die soorten genoemd worden, die voor minimaal 5 procent in het meel voorkomen. Samen moeten de granen uit de naam minimaal 98 procent van het meel leveren.

Dat levert namen op als bruin tarwespeltroggebrood, volkoren roggetarwebrood en wit tarwemaïsbrood. Geweldig! Het wordt dan dus steeds duidelijker wat u koopt. Bovendien geldt hierbij dat de graansoort die er het meeste in zit, ook als eerste genoemd moet worden. Zit er bijvoorbeeld meer tarwe dan spelt in een brood, dan mag dat wel tarwespeltbrood heten, maar niet spelttarwebrood (of speltbrood zoals het nu vaak heet). Nog een voorbeeld: het huidige maïsbrood bevat meestal meer tarwe dan maïs en moet straks dan tarwemaisbrood genoemd worden. Er zijn ook nieuwe regels voor meergranenbrood. Deze naam mag alleen gebruikt worden als een brood gemaakt is van minimaal 3 graansoorten, waarbij het aandeel van de meest voorkomende graansoort maximaal 90 procent van het meel is. Dus een brood van 90 procent tarwemeel, 5 procent speltmeel en 5 procent roggemeel mag meergranenbrood genoemd worden. Daarnaast moet er nog de vermelding wit, bruin of volkoren bij staan.

Dus straks kun je zowel wit meergranenbrood tegenkomen (bijvoorbeeld gemaakt van tarwebloem, speltbloem en roggebloem) als bruin meergranenbrood en volkoren meergranenbrood. En om het nog wat ingewikkelder te maken: het meergranenbrood uit het voorbeeld mag ook tarwespeltroggebrood (op volgorde van hoeveelheid granen) genoemd worden, want de naam van brood mag maximaal 3 granen bevatten. Het percentage van de verschillende granen moet bij voorverpakt brood overigens ook vermeld worden in de ingrediëntenlijst. Tenslotte zijn de regels over desembrood in de nieuwe wet aangescherpt. Dat betekent bijvoorbeeld dat brood met een poeder met de smaak van desem geen desembrood meer mag heten. Ook geldt voor desembrood dat zuurdesem het enige rijsmiddel mag zijn.

Brood waarbij naast desem ook meer dan 0,2 procent droge gist of meer dan 0,5 procent verse gist is gebruikt, mag geen desembrood meer heten. Hier ben ik persoonlijk ook heel blij mee. Echt zuurdesembrood wordt trager in het maagdarmkanaal verteerd en dat is gunstig. Maar met de vage aanduidingen was het niet altijd duidelijk of een brood wel echt zuurdesembrood was! Bakkers hebben 2 jaar de tijd om de nieuwe regels en naamgeving in te voeren.

Wilt u meer weten?. Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!