Dieetcoach: Een vies verhaal

Regelmatig heb ik cliënten met stoelgangproblemen zoals verstopping en diarree. De meesten vinden het maar een vies verhaal en zij hebben er moeite mee om over ontlasting, hoe vaak het komt en vooral hoe het eruit ziet te praten! En dat terwijl wij toch allemaal (bijna) dagelijks ontlasting hebben. De laatste tijd heb ik ook meer mensen met fecale incontinentie. Dit is het niet goed kunnen ophouden van de ontlasting. Het goede nieuws is dat er (bijna) altijd met voeding verbetering  haalbaar is!

Fecale incontinentie komt voor bij 8 procent van de Nederlanders. Bij de helft van deze mensen gaat fecale incontinentie gepaard met verstopping. Dit is recent onderzocht door arts M. van Meegdenburg, verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen.

Van Meegdenburg concludeert dat verstopping een risicofactor is voor fecale incontinentie. Zij adviseert artsen om mensen met verstoppingsklachten standaard op beide aandoeningen te onderzoeken. Dat artsen het initiatief nemen in het gesprek hierover, is volgens Meegdenburg belangrijk omdat deze aandoening bij veel mensen een taboe is. Maar liefst 48 procent van de patiënten meldt dat ze nooit eerder over fecale incontinentie hebben gesproken met naasten of met hun arts.

In haar proefschrift introduceert Van Meegdenburg een door haar, samen met haar collega’s van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), ontwikkelde vragenlijst. Een goed initiatief. De vragenlijst geeft ook informatie over mogelijke oorzaken en kan daardoor bijdragen aan het verbeteren van de diagnostiek en de behandeling. Wat mij bij de behandeling opvalt, is dat mensen al snel met medicatie worden behandeld, terwijl er niet naar het voedingspatroon wordt gekeken.

Recent had ik twee vrouwelijke cliënten met fecale incontinentie die door hun huisartsen aan de vezelzakjes (psylliumvezels) en zakjes met elektrolyten waren gezet. Dit werkt allebei juist extra laxerend. Daarbij kregen de cliënten darmkrampen en buikpijn. Geen idee wat de betreffende artsen hiermee dachten te bereiken, want zij konden beiden de ontlasting juist nog minder goed ophouden. Ik heb hen een vezelrijkere voeding aangeraden en aangeraden om te stoppen met de medicatie. De ene mevrouw heeft dit meteen opgevolgd en was binnen een paar weken van haar klachten af!!

De andere mevrouw vond het eng om zomaar met de medicatie te stoppen. Zij had door de vezelrijke voeding minder klachten, maar bleef winderig en buikpijn gevoelig. Deze mevrouw bleek echter een vriendin van de andere mevrouw te zijn (dat wist ik natuurlijk niet) en in het tweede vervolgconsult, na twee maanden, was ook zij toch gestopt met de medicatie en klachtenvrij! Beide cliënten dachten zelf al vezelrijk te eten, maar omdat zij te weinig niet oplosbare vezelrijke producten gebruikten, werd de ontlasting te zacht. Psylliumvezels zijn oplosbare vezels en zorgen voor gasvorming en het sneller passeren van de ontlasting. Dat werkte dus in dit geval averechts.

De elektrolyten doen dit ook, zij trekken hierbij ook nog extra vocht aan. Als verstopping de hoofdklacht is, lijkt dat allemaal goed te werken. Maar hopelijk ziet u ook in dat het op een natuurlijke manier, met voeding, veel beter werkt. Overigens kost verstopping gemiddeld in het eerste jaar 310 euro, met name voor laxeermiddelen. En dan zijn de kosten van de huisartsenconsulten, laboratoriumbepalingen en zelfzorgmedicatie nog niet meegerekend.

Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en Achmea uitgevoerd in 2014. Zij vonden in 3 jaar tijd 16.887 nieuwe patiënten met verstopping, van wie 65% vrouw en met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar. Die kregen vrijwel allemaal laxeermiddelen. Graag neem ik de uitdaging aan om de mensen eerst een dieetadvies te geven en zo langdurig gebruik van laxeermiddelen te voorkomen! Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!