Dieetcoach: FODMAP dieet helpt ook bij ontstekingsziekten in de darm

De dieetcoach

FODMAP dieet helpt ook bij ontstekingsziekten in de darm

Britse en Franse onderzoekers hebben in een klinische studie ontdekt dat het FODMAP dieet niet alleen helpt bij onbegrepen darmklachten, maar ook bij ontstekingsziekten in de darm. Voor mij komt dit onderzoek niet als een verrassing omdat mijn ervaringen ook zo zijn.

De onderzoekers onderzochten een groep van 52 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (samen ook wel Inflammatory Bowel Disease, IBD genoemd). Ruim de helft van deze mensen kregen een maand lang het FODMAP-beperkte dieet. De rest van de patiënten (n=25) kreeg een controle-dieet. Alle patiënten kregen begeleiding van een diëtist. Het FODMAP beperkte dieet houdt in dat bepaalde soorten koolhydraten en suikeralcoholen, die in de dunne darm vocht aantrekken, worden vermeden. Deze stoffen geven bij sommige mensen buikpijn en een afwijkende ontlasting doordat zij slecht worden opgenomen. In de dikke darm worden zij dan uiteindelijk omgezet.

Hierbij komen gassen vrij die winderigheid en een opgeblazen gevoel geven. Onder het zogenaamde FODMAP dieet vallen de stoffen lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker), polyolen (dit zijn de suikeralcoholen), galactanen (in peulvruchten), fructanen  en galacto-oligosacchariden (deze zitten onder andere in tarwe, rogge en koolsoorten). In dit onderzoek rapporteerden 14 van de 27 mensen (52 procent) na een maand met het FODMAP-beperkte dieet een verbetering in de symptomen. In de controlegroep waren dit 4 van de 25 mensen (16 procent). Ook hadden de mensen in de FODMAP-beperkte groep een hogere, gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven dan de mensen in de controlegroep. Er is nog niet onderzocht wat de effecten van het dieet na deze vier weken is.

Persoonlijk vind ik de gekozen termijn nogal kort omdat bij het toepassen van dit dieet bij mensen met prikkelbaar darmsyndroom (de onbegrepen darmklachten, ook wel PDS of IBS genoemd) de termijn van FODMAP vrij eten zes weken is. Bij deze groep met PDS heeft wel 75% van de mensen baat bij het dieet! Omdat je in het begin snel dieetfouten maakt, is de zogenaamde eliminatiefase, het weglaten van de FODMAP’s zes weken in plaats van de vier weken in het onderzoek bij mensen met IBD. Vervolgens wordt uitgezocht welke groep of groepen voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Hierbij is het belangrijk om de groepen één voor één in te voeren. Vervolgens gaat de cliënt weer terug naar het FODMAP dieet en wordt de volgende groep ingevoerd. Het komt vaak voor dat er een zogenaamde stapeling van de stoffen de klachten geeft.

De losse groepen gaan dan goed, maar bij combinaties komen de klachten weer terug. Het is een puzzel om uit te zoeken op welke voedingsmiddelen de cliënt reageert. Dit is bij mensen met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn niet anders dan bij de groep met het prikkelbaar darmsyndroom.

Wilt u meer weten of met het FODMAP dieet aan de slag? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!