Dieetcoach: Vitamine D helpt bloedvaten herstellen

De dieetcoach: Vitamine D helpt bloedvaten herstellen

De laatste jaren is duidelijk geworden dat vitamine D onder meer een rol speelt bij onze weerstand, stemming, celdeling en pijnbeheersing. Uit recent onderzoek is weer een nieuwe functie aan het licht gekomen: herstel van bloedvaten.

Wetenschappers van de universiteit van Ohio hebben voor het eerst met behulp van nanotechniek de invloed van vitamine D op de endotheelcellen van het hart- en bloedvatenstelsel onderzocht. Endotheelcellen bedekken de wand van onze hart- en bloedvaten.

Hun belangrijkste vondst was dat vitamine D de schade aan bloedvaten, die is veroorzaakt door hoge bloeddruk, diabetes en slagaderverkalking, kan herstellen. Verder ontdekten de wetenschappers dat vitamine D een sterke stimulator van stikstof is. Stikstof is een stofje in ons bloed dat helpt om stolsels in de bloedbaan te voorkomen. Ook bleek dat vitamine D het risico op hartaanvallen vermindert. Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat een tekort aan vitamine D het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verhoogt. Dit gegeven was voor de onderzoekers aanleiding om met nanotechniek te bekijken waarom vitamine D gunstig zou kunnen zijn voor onze hart- en bloedvaten.

Volgens de onderzoekers zijn er tot nu toe – naast nu vitamine D – weinig tot geen mechanismen bekend die endotheelcellen van bloedvaten kunnen herstellen. Ze noemen vitamine D dan ook een heel betaalbare oplossing, omdat geen nieuwe dure medicijnen hoeven te worden ontwikkeld. Wij kunnen zelf vitamine D aanmaken uit zonlicht. Sterker nog, bij voldoende blootstelling aan de zon is de eigen aanmaak vele malen groter dan via voeding kan worden opgenomen. Maar in Nederland is de zon alleen van mei tot september sterk genoeg om vitamine D in de huid aan te maken. De enige voedingsbronnen met relatief veel vitamine D zijn vette vis en levertraan.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is gebaseerd op de handhaving van een bloedwaarde van gemiddeld 30 nmol/l. Dit is een advies van de Gezondheidsraad. Dit halen we helaas in Nederland niet. Noordelijke stadsbewoners (niet alleen in Nederland maar wereldwijd) zitten gemiddeld op 20 nmol/l. Als u dit vergelijkt met jagers-verzamelaars rond de evenaar is dat bijna zes keer lager. Zij hebben een vitamine D-gehalte in het bloed van rond de 115 nmol/l. Veel laboratoria raden overigens 50 nmol/l aan. Dit omdat iemand met deze waarde zich veel fitter voelt, dan bij de ondergrens van 30 nmol/l. Het gehalte vitamine D in het bloed is eenvoudig met een bloedtest te achterhalen. Helaas wordt het vaak vergeten bij algemeen bloedonderzoek. Preventief vitamine D gebruiken, kan zeker in de wintermaanden geen kwaad. En bedenk ook dat vitamine D niet gevormd wordt als u zich insmeert met een zonnebrandcrème.

Het overschot aan vitamine D dat in de zon wordt gevormd, wordt opgeslagen in ons vetweefsel. Dat is nodig in de wintermaanden als onze vitamine D spiegel drastisch daalt. In de zomer is het dan van belang om 15-30 minuten in de zon te gaan, tussen 11.00 en 15.00 uur, met hoofd en handen ontbloot en zonder bescherming. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!