Dieetcoach: Voeding in de zorg voldoet niet

De dieetcoach

Voeding in de zorg voldoet niet

Afgelopen maandag las ik op de voorpagina van de Leeuwarder Courant dat de voedingsrichtlijnen in de zorg achterhaald zijn en vandaag (10 april) staat er zelfs dat zij gevaarlijk zijn…

Revalidatie arts Kees Hein Woldendorp en voedingsdeskundige Annemarie de Vries-Postma waarschuwden maandag voor het toepassen van de richtlijnen van de Schijf van Vijf bij chronisch zieken in revalidatiecentra, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Veel chronisch zieken met een neurologische aandoening zijn rolstoelafhankelijk en zij hebben last van overgewicht. Het volgen van de Schijf van Vijf geeft mensen dan juist een toename van het overgewicht.

Woldendorp en De Vries-Postma geven aan dat er meer onbewerkt plantaardig voedsel nodig is. De Vries-Postma zit zelf al bijna 40 jaar in een rolstoel. Zij schreef het boek “The sitting chef”. In haar boek waarschuwt zij onder andere voor het eten van teveel koolhydraten. Daarbij raadt zij het eten van ontstekingsremmende producten, zoals blauwe bessen en granaatappel, aan. En ook raadt zij het eten van teveel dierlijk eiwit juist af. Gerjan Navis van het MCL gaf vandaag juist aan dat mensen vaak te weinig eiwitten eten en dat dit gevaarlijke situaties kan geven omdat de spiermassa dan afneemt.

Zij kwam hier achter bij iemand met een getransplanteerde nier die flink aankwam. Niet door overeten maar door te weinig bewegen en spierafbraak. Door meer eiwitten te eten kan dit proces worden gekeerd. Navis gaf aan dat artsen veel te weinig doen met leefstijladviezen. Dit kan ik alleen maar beamen. Volgens De Vries-Postma moeten de eiwitten dan vooral van plantaardige afkomst zijn. Persoonlijk denk ik dat dierlijke eiwitten van gevogelte en eieren ook prima voldoen. Dit hoorde ik zelf vandaag in een symposium over het voorkomen van auto-immuunziekten en dementie.

Meer plantaardig eten is natuurlijk altijd een aanrader. Dit sluit indirect weer aan bij de besproken bevindingen van het symposium over de darmen, gegeven op 28 maart. Hier werd besproken dat 60% van de ouderen in verpleeghuizen last van verstopping hebben. De oplossing was het geven van probiotica, waardoor bij 30% van de ouderen de klachten verbeterden. Mijns inziens is het geven van meer groente en fruit en het aanbieden van vocht minstens zo effectief. Hoewel ik op zich het gebruik van probiotica toejuich, zeker bij het gebruik van bij antibiotica. En vergeet ook het effect van meer bewegen niet. Meer eiwitten eten, zonder beweging maakt de spieren niet sterker.

Voor de rolstoelafhankelijke mensen is het wellicht weer net iets anders omdat zij niet kunnen bewegen. De richtlijnen moeten dan extra goed worden opgevolgd, want even bewegen om de gezondheid te bevorderen zit er niet in. Woldendorp en De Vries-Postma hebben de adviezen ook afgestemd op literatuuronderzoek. Als laatste kan ik ook uit de praktijk beamen dat minder, met name minder snelle koolhydraten eten zeer effectief is om gezond ouder te worden. En dat is dan niet alleen voor mensen in een rolstoel belangrijk. En met de uitspraak dat onze voedingsindustrie meepraat over de voedingsrichtlijnen en zo een stempel drukt op de adviezen (lees Schijf van Vijf) ben ik het ook helemaal eens. De Schijf van Vijf voldoet alleen bij gezonde mensen, maar wie is er nu nog gezond in deze tijd van welvaartziekten zoals overgewicht, diabetes type 2, auto-immuunziekten en hartfalen? Juist in deze situatie is maatwerk nodig, hetgeen de diëtist u kan bieden.

Wilt u meer weten of zelf met uw voeding aan de slag? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, dietist Libra dieetadvisering. Tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!