Echtpaar Dijkstra 60 jaar getrouwd

Vandaag het echtpaar Dijkstra-Van Zon hun 60 jarig huwelijksfeest. Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft het echtpaar vanmiddag gefeliciteerd met dit heuglijke feit, dit deed de burgemeester in De Harmonie te Sexbierum.

Gerrit Jan Dijkstra ( 03-12-1933) en Maria Johanna van Zon (17-02-1934) trouwden 60 jaar geleden in de voormalige gemeente Barradeel. Zij leerden elkaar kennen op de boerderij waar zij in de huishouding werkte en hij als boerenhulp.

Het echtpaar emigreerde een paar maanden na hun huwelijk in 1956 naar Amerika. De eerste jaren werden doorgebracht op een boerderij in New Hampsire. Jan Dijkstra kreeg er tussen de 70 tot 90 melkkoeien onder zijn hoede. Ze troffen het dat de familie daar hen terzijde stond. Marie was vooral de eerste maanden wat onwennig op het Amerikaanse platteland. Taal en gewoonten verschilden hemelsbreed met die in Friesland.

Na een paar jaar verhuisden ze naar de staat New Jersey, vele malen groter dan ons land. Jan Dijkstra begon later een zelfstandig hoveniersbedrijf in Morristown. Vooral het ontwerpen van nieuwe tuinen was hun sterke troef. Op de jaarlijkse shows in Pateson (een soort Keukenhof) ging de hoofdprijs meerdere keren naar het echtpaar. In 1976 maakte Jan het ontwerp voor een grote tentoonstelling ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Amerika.

In 1982 keerden Jan en Marie terug uit Amerika en vestigden zich weer in het Heitelân. Twee keer per jaar -in mei en met kerst- voorziet Jan Dijkstra het graf van de onbekende soldaat in Pietersbierum van prachtige bloemstukken. Dit doet Jan omdat hij in Amerika kennis heeft gemaakt met vele oorlogsc1haftoffers. Zij leven daar in hele dorpen met aangepaste huizen. De verhalen die hij op de maandelijkse bijeenkomsten met veteranen hoorde troffen hem diep.

Het stel leeft nog in goede gezondheid, maar bij Marie wordt het lopen iets minder. Hobby’s zijn de oorlogsgraven onderhouden, de groentetuin en voor Marie het huishouden en lezen.

error: Bericht Beveiligd!