Eise Eisinga Planetarium breidt definitief uit! *foto’s*

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker kan uitbreiden. De € 750.000 voor de uitbreiding naar het buurpand is beschikbaar. Vandaag maakten de provincie Fryslân en de gemeente Franekeradeel bekend dat zij ieder € 200.000 beschikbaar stellen voor de uitbreiding. Daarnaast ontving het Planetarium afgelopen dinsdag een schenking van € 200.000 bij het GoedGeldGala van de BankGiroLoterij. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelde eerder al subsidie beschikbaar.

Doorbraak

Directeur Adrie Warmenhoven, gedeputeerde Jannewietske de Vries, commissaris van de Koning John Jorritsma, wethouder Caroline de Pee en burgemeester Fred Veenstra gaven vandaag het startsein voor de uitbreiding. Met hamer en beitel maakten zij een symbolisch begin met de doorbraak vanuit het nieuwe pand naar het Planetarium.

Kansen

Provincie en gemeente zien beide kansen in de uitbreiding van het Planetarium. Gedeputeerde Jannewietske de Vries: “Hjirmei ha we in unyk stik Fryske histoarje en erfgoed net allinne fierder ferankere, mar it wurdt sa ek noch moaier. In grutter ferhaal kin no ferteld wurde, en it groeiend tal besikers wurdt sa goed betsjinne. Mei it each op Kulturele Haadstêd 2018 is dit in prachtige opstekker foar Fryslân.”

Wethouder Caroline de Pee: “Als gemeente zijn wij natuurlijk erg trots op onze “ster” van Franekeradeel. Jaarlijks trekt ons prachtige Planetarium veel bezoekers naar Franeker. Dat is goed voor de stad en voor de andere culturele instellingen. Wij dragen daarom ook graag ons steentje bij aan de uitbreiding. En hopen we natuurlijk dat het Planetarium straks de  Werelderfgoedstatus bereikt.”

Uitbreiding

Het Planetarium trekt jaarlijks rond de 45.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Door de uitbreiding kan het publiek beter ontvangen worden. In het nieuwe pand, een voormalige bakkerij,  komen de ingang van het museum, de horeca, het kantoor en een educatieve ruimte voor bezoekende scholen en gezinnen. Het originele woonhuis van Eise Eisinga wordt nog meer in oorspronkelijke staat teruggebracht. In de vrijgekomen ruimte in het pand van Eisinga worden onder andere de gedigitaliseerde handschriften van Eisinga tentoon gesteld.

Nominatie Werelderfgoed

Met de uitbreiding is het Planetarium beter voorbereid op de definitieve nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Er kunnen grotere aantallen bezoekers worden ontvangen. Het Planetarium in Franeker is gebouwd tussen 1774 en 1781 en is het oudste werkende planetarium ter wereld.

Bron: Gemeente Franekeradeel

Fotografie: Joachim de Ruijter

error: Bericht Beveiligd!