Esben Poelstra wint Belgisch Toernooi

In Lommel werd de Soeverein Cup gehouden. Er was hier een grote afvaardiging van  Judo Azeven naar toe gereisd. De Franeker judoka van Sportschool Poelstra, Esben Poelstra, kwam hier in actie in de klasse -11 jaar -31 kg.

In zijn eerste partij tegen Lowie Put uit Lommel scoorde Esben eerst een waza ari en besliste de partij uiteindelijk met ippon voor houdgreep. In zijn 2e partij tegen Erland Hendriks uit Sint Truiden won Esben met een waza ari en yuko. In zijn derde en laatste partij tegen Andres Bridelance ging het iets moeizamer. Esben won uiteindelijk op beslissing. Hierdoor pakte Esben de gouden medaille, een fantastische prestatie.

Het was voor Esben weer een geheel nieuwe ervaring. Er wordt in België in poules van 4 gestreden, met de 4 judoka’s die qua gewicht het dichtst bijelkar zitten. De wedstrijd begint pas na het vastpakken. De wedstrijdduur was ook maar 1.5 minuten i.p.v. 2 zoals in Nederland.

2 X Brons in Assen
In Sporthal de Timp in Assen werd weer het Bartje toernooi gehouden. Van Sportschool Poelstra kwamen hier 7 judoka’s in actie. 2 van hen wisten met brons naar huis te gaan.
Manon Poelsma kwam uit in de klasse -44 kg bij de meisjes -15 jaar.

Ze liet zich verrassen in haar eerste partij. In de herkansingen herstelde zij zich prima.  Ze won eerst met 2 x waza ari voor fraaie heupworpen. Ook de volgende partij werd gewonnen met ippon. Daarna scoorde ze weer ippon met een fraaie heupworp. Met een zeer fraaie armworp stelde ze het brons veilig. Ook een prima prestatie voor deze judoka uit Makkum.
Bij de jongens -12 jaar -50 kg begon Rutger Jan van Marrum uitstekend aan het toernooi.

Zijn eerste 2 poule wedstrijden werden met ippon gewonnen, zodat hij als 2e naar de finale poule ging. Daarin pakte hij ook brons.

Giel Dol (-12 jaar -42 kg), Annafleur Visser (-12 jaar-44 kg) werden 3e in hun poule en waren uitgeschakeld. Kevin Swiers verloor zijn beide partijen bjj de jongens -15 jaar -46 kg. In deze klasse verloor Ashwin Smits zijn eerste partij. Daarna won hij 2x met ippon. Daarna verloor hij weer en lag hij eruit. Marc Swiers verloor in zijn 1e partij van de latere winnaar Gerard Wiegersma en in de herkansingen nam Vincent Bes die brons pakte.

Esben met zijn medaille

IMG-20150411-WA0004