foto ter illustratie

Esben Poelstra wint Venray!

In Sporthal De Wetteling werd het ijzersterk bezette 41e internationale judotoernooi van Venray gehouden. Tijdens dit toernooi is er wereldwijde deelname en in de leeftijdscategorie -12 jaar en -15 jaar wordt dit toernooi wel gezien als het sterkst bezette toernooi van Nederland. Van Sportschool Poelstra, met ook een grote groep andere Friese judoka’s onder de vlag van sportschool Poelstra, kwamen hier een aantal zeer goed voor de dag.
In de leeftijd -12 jaar kwam de beste prestatie op naam van Esben Poelstra.

De Franeker judoka won in zijn eerste ronde met 2x yuko van een Belg. Daarna won hij na een zeer spannende partij van een Oekraïner met 1 straf. In de kwart finale moest hij het opnemen tegen een sterke Engelsman. In deze partij kwam Esben 2x achter op straf maar ook de Engelsman kreeg 15 seconden voor tijd zijn tweede straf waarna Esben terecht op beslissing won. In de halve finale versloeg Esben met een prachtige worp zijn tegenstander.

De finale was een thriller. Esben judode goed, maar kwam 2x yuko achter te staan en 20 seconden voor tijd wist Esben een houdgreep te maken waar zijn tegenstander niet meer uitkwam: Esben Poelstra kampioen.
Bij de heren -90 kg moest Robert van der Wal het in de 1e ronde opnemen tegen een Zwitser. Het was een goede partij van Robert, maar hij verloor deze partij wel. In de herkansingen wist hij zich te herstellen en plaatste zich voor de strijd om het brons door met een fraaie grondtechniek te winnen. In de strijd om het brons won hij met een schitterende worp: brons voor Robert van der Wal.
In de klasse -60 kg verloor Jesse Koopmans zijn eerste ronde partij van een Belg.

In de herkansingen won hij van Jeroen Wirken met yuko en waza-ari. Van deze tegenstander had Jesse het gehele seizoen nog niet gewonnen. Helaas verloor hij daarna weer en was uitgeschakeld.