Joost Vandebrug

Everything Flows in Museum Martena

Van 3 december tot en met 21 mei 2023 is de tentoonstelling Everything Flows van kunstenaar Joost Vandebrug te zien in Museum Martena in Franeker. Joost is bekend geworden door zijn film Bruce Lee and the outlaw over een zwerfjongetje dat woont in de stadsverwarmingsbuizen onder de straten van Boekarest. Na een carrière als reclamefotograaf heeft hij gekozen voor het kunstenaarschap.

Hij vertelt hieronder hoe het fotografieproject dat nu in Museum Martena te zien is tot stand is gekomen:
‘Sinds 2014 heb ik reizen gemaakt langs de rivier de Donau; vanuit de monding aan de Zwarte Zee volgde ik al wandelend de rivier omhoog via Moldavië, Oekraïne en Roemenië, en langs de rand van Bulgarije naar Servië.

Als ik naar de Donau kijk, zie ik een stroom van gedachten. En als ik mijn gedachten visualiseer, stel ik me bladeren voor die op de rivier mee stromen. Het selecteren van gedachten om bij stil te blijven staan, of om voorbij en uit het zicht te laten stromen, is een bekende vorm van meditatie en een waardevolle les van de steeds veranderende rivier. Het oppakken van een half vergaan blaadje of bloem uit de rivier en het daarmee scheiden uit zijn context leidt tot een verandering in perceptie; het worden kostbare relikwieën. Everything Flows is een serie niet-expressionistische foto’s van deze relikwieën, zoals zand, stenen, gebroken bloemen en zaden die ik uit de rivier heb gehaald en gefotografeerd met industriële en biologische microscopen. Bij het bestuderen van de imperfecties van een beschadigd blad met een microscoop, komt het tot leven. Ze tonen bekende gezichten die zich verstoppen in de nerven van de natuur. Deze personificatie schept een band. En als het blad eenmaal in het ronde frame van de microscoop zweeft en tegen een donkerblauwe achtergrond wordt geplaatst -het zeldzaamste pigment in de natuur- lijkt ze niet langer gebroken, maar een bewust ontwerp van imperfectie. De constante verandering van de rivier en zijn rijkdom aan metaforen vieren de circulatie van het leven. Deze kracht van de rivier is zowel mijn emotionele als mijn pragmatische gids op de reis geweest. Zoals Heraclitus zei: ‘Je kunt nooit twee keer in dezelfde rivier stappen’. En dus zijn mijn foto’s van deze relikwieën slechts een blijvend bewijs van de tijdelijke staat waarin de rivier, en ik, ooit waren. Vanaf het moment van het oppakken en bewaren van de elementen uit de rivier, en deze te fotograferen met een microscoop, tot het fragiele monotype proces om de pigmenten op het handgeschepte papier te brengen; iedere stap omarmt de kwetsbaarheid. Bijgevolg worden de onvolkomenheden die ontstaan door dit proces een essentieel onderdeel van het werk als geheel’.

Joost Vandebrug is opgegroeid in Franeker, heeft als reclamefotograaf gewerkt in Londen en New York en woont en werkt nu in Antwerpen.