Feestelijke heropening orgel Baaium

Op vrijdagmiddag 3 februari vindt er een feestelijke heropening plaats van het orgel in de dorpskerk in Baaium. Het instrument is de afgelopen periode volledig gerestaureerd door Orgelmakerij Bakker & Timmenga waarbij elke pijp zorgvuldig is beoordeeld op slijtage en verlies aan klank en waar nodig hersteld.


Een pijporgel bestaat uit honderden, zo niet duizenden onderdelen, welke niet alleen een statische, maar ook een bewegende functie hebben. Na verloop van een langere periode zullen bepaalde onderdelen gaan slijten of dusdanig verouderen, waardoor een renovatie of restauratie nodig is door vakmanschap. Dit geldt ook voor het Hardorff-orgel in Baaium wat in 1878 gebouwd is. De afgelopen maanden is Orgelmakerij Bakker & Timmenga aan de slag geweest om het orgel weer in een uitstekende conditie terug te brengen zodat er weer op gespeeld kan worden.

Speciaal voor genodigden, waaronder de donateurs die in 2021 gericht voor dit project een extra donatie hebben gegeven, is er op vrijdagmiddag 3 februari een feestelijke bijeenkomst georganiseerd voor de heropening van het gerestaureerde orgel. Het programma begint om 15:00 uur. Na een opening van directeur Hester Simons zullen Bert Yedema, directeur Orgelmakerij Bakker & Timmenga en Organist Theo Jellema aan het woord komen. Bert Yedema zal uitleg geven over de werkzaamheden die tijdens de restauratie hebben
plaatsgevonden. Theo Jellema zal daarna meer vertellen over de geschiedenis van het orgel en zal ook het instrument bespelen.

Aansluitend aan het programma vindt om 16:30 uur het concert ‘BACH!’ plaats. Een muzikale ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: Het orgel (Simon Bouma) en de cello (Judith Oost). De beide instrumenten gaan in het concert met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin wereldlijke en geestelijke werken van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinken. Het concert ‘BACH!’ is ook nog te beluisteren op 19 maart in de Sint Margaretakerk te Boksum en op 4 juni in de Johanneskerk te Britsum.