Finales van het Damevenement Fryslân Open 2015.

In het historische raadhuis van Franeker werden naast elkaar drie toernooien dammen volgens de Friese regels gespeeld.Vier internationale dammers speelden een ‘Grutmastertoernoai Ynternasjonaal’. Deze vier waren regerend wereldkampioen Alexander Georgiev, Alexej Domchev, Auke Zijlstra en Martijn van Gortel.

Vier Friese dammers speelden een ‘Grutmastertoernoai DFS’: regerend kampioen Teake Kooistra, Jelle Wiersma (ook meervoudig kampioen), Hein de Vries en Kees Tijssen.

Daarnaast damden 30 dammers uit binnen- en buitenland het eerste toernooi FRYSK! – dammen op zijn Fries, maar dan met slechts vijf schijven per speler.

Dit alles nadat het eerste exemplaar van de app ‘Fries dammen’ door gedeputeerde Tineke Schokker (sportzaken) op haar iPad was gedownload, op uitnodiging van voorzitter van de Dambond Fries Spel Siebe Walinga, en in aanwezigheid van Marcel Nijman, woonachtig te Praag, en programmeur van de app.

De app biedt niet alleen de mogelijkheid tot Fries dammen voor twee personen of voor één persoon tegen de computer, maar bevat ook een overzicht van het belangrijkste openingsrepertoir en een eindspeldatabase. Daarmee is de app een prachtig middel om mensen overal ter wereld zich het Fries dammen eigen te laten maken.

Tevens biedt de app de mogelijkheid om met vijf schijven tegen vijf schijven te spelen: een nieuwe spelvorm, die vandaag de naam FRYSK! ontving. FRYSK! is een snelle denksport, waarvoor geen kennis van een openingsrepertoir nodig is, en waarmee men direct in het ongelofelijk rijke eindspel van het Fries dammen begint. Ter vergelijking: vijf schijven tegen vijf (bij een gelijkwaardige stand) is in het internationale spel bijna altijd remise, terwijl het in het Friese spel nog steeds een wedstrijdsport op het scherpst van de snede is.

Het toernooi FRYK! werd gewonnen door Folkert Groenveld te Jutrijp. De tweede plaats was verrassend voor de 16-jarige Rindert Walinga uit Leeuwarden. Beide spelers haalden 6½ punt uit 8 ronden; een spannende barrage gaf de doorslag. Ook de Italiaanse speler Michele Borghetti eindige uitstekend met 5 punten.

Het Grutmastertoernoai Ynternasjonaal werd gewonnen door Alexander Georgiev, die zich in korte tijd het spel zeer goed eigen heeft gemaakt. Maar de verschillen met de andere spelers zijn klein: alle partijen waren spannend, en werden op een detail beslist.

Het Grutmastertoernoai DFS werd gewonnen door Jelle Wiersma uit Wommels, die dit toernooi al eerder op zijn naam wist te schrijven.

Alle uitslagen staan hieronder bijlage, alle partijen (met uitzondering van de partijen FRYSK!) zijn via de website www.frisiandraughts.com of rechtstreeks te bekijken op toernooibase.kndb.nl (Frysk spul).

Resultaten Fryslân Open 2015
Internationale groep(hoogste vier spelers spelen het Grutmastertoernooi)
1.Alexander Georgiev 5
2.Aleksei Domchev 5
3.Auke Zijlstra 4
4.Martijn van Gortel 4
5.Murodullo Amrillaev 3,5
6-9Hans Jansen 3
Michele Borghetti 3
Erwin Heslinga 3
Alexander Shvartsman 3
10.Patrick Casaril 2,5
11.Guntis Valneris 2
12.Renaud Braye 1,5
13.Leopold Sekongo 1

Friese groep (hoogste vier spelers spelen het Grutmastertoernooi)
1. Jelle Wiersma 7,5
2. Kees Tijssen 6
3. Teake Kooistra 5,5 +2+2 (barrages)
4. Hein de Vries 5,5+2+1 (barrages)

5. Sjoerd Couperus 5,5+2+0 (barrages)
6. Foeke Tiemensma 5,5 +0
7-8.
Tjalling Goedemoed 5
Tjerk Wijbenga 5
9-12.
Hylke Algra 4
RindertWalinga 4
Fedde Wiersma 4
Piet Sikma 4
13. Bauke Dijkstra 2

Resultaat Grutmastertoernooi 2015
Internationale groep

1. Alexander Georgiev (St. Petersburg) 2,5 pt
2. Auke Zijlstra (Utrecht) 1,5 pt.
3. Martijn van Gortel (Geleen) 1 pt. (+1)
4. Aleksej Domchev (Vilnius) 1 pt. (+0)

Friese groep

1. Jelle Wiersma (Wommels) 2,5 pt
2. Teake Kooistra (Hartwert) 2 pt.
3. Kees Tijssen (Reduzum) 1 pt.
4. Hein de Vries (Leeuwarden) 0,5 pt

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!