foto stifting WFD

Foeke Tiemensma maakt come-back bij Fries dammen

Nadat hij indertijd tegen de absolute top aanschurkte, had Foeke Tiemensma zich al een aantal jaren niet meer laten zien bij wedstrijden in het Fries dammen. Tot hij deze week vrij onverwacht zijn opwachting maakte bij het toernooi Fryslân Open in Franeker. Daar bleek dat de plaatselijke inwoner deze eigenzinnige variant van het damspel nog geenszins verleerd was. Al na de eerste dag nestelde hij zich bovenaan, en daar zou hij blijven, terwijl de een na de andere concurrent wegviel.

De laatste die Tiemensma nog kon bijbenen was de verrassende Groninger Fedde Kramer. Beiden konden zo langzamerhand de druk blijkbaar toch moeilijk meer aan: gisteren in de ochtendronde kwam Kramer niet verder dan remise tegen Auke Zijlstra, en ook Tiemensma moest zich tegen Henk Haanstra tevreden stellen met een gelijkspel. ‘s Middags troffen de beide kemphanen dan elkaar in een beslissende partij. Daarbij sloeg Tiemensma al in de opening toe met een combinatie die hem een schijf voordeel opleverde. Kramer probeerde er daarna nog wat van te maken, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

Die nederlaag bood aan Jelle Wiersma en Marten Walinga de gelegenheid om op te rukken naar de tweede plaats. De eerste won degelijk van Cor Kooistra en Auke Zijlstra. Walinga had in Taeke Kooistra en Henk Haanstra een zwaarder programma. Niettemin won de Waaksenser, die tot dan geen overtuigend toernooi speede, beide partijen. De overwinning op Kooistra was zonder meer indrukwekkend. Nog in de openingsfase toverde Walinga een zeer diepe combinatie op het bord. Het moest bijna wel een studeerkamerzet zijn, maar Walinga ontkende dat ten stelligste en bezwoer dat hij een en ander ter plekke bedacht had. De vele tijd die hij ervoor gebruikt had, bewees zijn gelijk.

Door hun nederlagen moesten Kooistra en Kramer nog een beslissingspartij spelen om uit te maken wie toegelaten zou worden tot welke finalegroep. Kooistra won de barrage uiteindelijk door een combinatie, en daarmee doet hij mee met de grootmeesters, samen met Tiemensma, Wiersma en Walinga. Kramer maakt dus zijn opwachting bij de meesters, en daar moet hij het opnemen tegen Henk Haanstra, Hein de Vries en de zeer verrassend uit de hoek gekomen Łukasz Kosobudzki. De Pool heeft zich op het internet het Fries dammen eigen gemaakt, en begon gaandeweg het toernooi steeds sterker te spelen. Gisteren zette hij eerst de Tsjechische Petra Dusková aan de kant, en daarna speelde hij zeer verdienstelijk remise tegen Taeke Kooistra. De finales worden zaterdag 24 februari afgewerkt in het stadhuis van Franeker.

De genoemde spelers zijn door hun plaats bij de eerste acht van het toernooi ook automatisch geplaatst voor het wereldkampioenschap in het Fries dammen, dat naar verluidt in augustus in Harlingen gespeeld zal worden. Ook Auke Zijlstra en de na een zwak begin toch nog goed teruggekomen Tsjerk Wijbenga kwalificeerden zich daarvoor.

Einduitslag (voortoernooi Fryslân Open 2024)

1 Foeke Tiemensma 6,5 p.

2-3 Jelle Wiersma en Marten Walinga 6 p.

4 Taeke Kooistra (na barrage)

5 Fedde Kraamer (na barrage)

6-8 Henk Haanstra, Lukasz Kosobudzki, Hein de Vries 5 p.

 

9-10 Auke Zijlstra, Tsjerk Wijbenga 4,5 p.

 

11-15 Petra Duskova, Fedde Wiersma, Aleksej Domchev, Cor Kooistra, Dicky van der Meer 4 p.

16-19 Ties Slagter, Hidde de Vries, Porter Richardson, Renaud Braye

20 Patrick Casaril 3 p.

21 Piet Sikma 2,5 p.

22 Herbert Tulleken 2 p.

23 Menno Kamminga 1 p.

24 Leo van Dorp 0 p.

 

Geplaatst voor het WK

 

Teake Kooistra (reeds geplaatst als NK)

Jelle Wiersma (reeds geplaatst als FrK)

Petra Duskova (reeds geplaatst als Tsjechisch kampioen)

 

Tiemensma, Walinga, Kramer, Haanstra, Kosobudzki, Hein de Vries, Auke Zijlstra, Tsjerk Wijbenga

foto stifting WFD

 

 

 

 

error: Bericht Beveiligd!