Theo Kuypers (foto Marchje Andringa)

Franeker deugnieten in de 18de eeuw – Simmerjûncollege van Theo Kuypers

Het zevende en laatste Simmerjûncollege van 2023 van de Academie van Franeker wordt gegeven door Theo Kuypers. Hij vertelt op woensdag 6 september over het ‘buytensporige’ gedrag waaraan sommige Franekers zich in de achttiende eeuw overgaven.

Ondeugden van studenten en hoogleraren
Een oud volkswijsheid zegt: ‘Hoe groter geest, hoe groter beest’. Klopt dit ook voor de inwoners van Franeker in de achttiende eeuw?

Vanwege ‘verscheijdene buytensporigheden’ kregen de Franeker studenten de bijnaam ‘loskop’. En ook een aantal hoogleraren was niet van onbesproken gedrag. De Universiteit van Franeker had zelfs een eigen rechtbank en gevangenis. Hiermee was Franeker de enige Friese stad met twee rechtbanken.

Maar om wat voor ‘buytensporigheden’ ging het eigenlijk? En waarom werden studenten en burgers verschillend bestraft? Theo Kuypers geeft het antwoord en zal de ondeugden daarbij niet sparen.

Praktische informatie
Het Simmerjûncollege van Theo Kuypers vindt plaats op 6 september in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur, de Botniastins is open vanaf 19.30 uur. Een college duurt ongeveer een uur. Entree inclusief consumptie: 10 euro, jongeren tot 18 jaar: 5 euro. Toegangskaartjes zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl. Na afloop van het college kunt u napraten met de spreker op het terras van De Doelen, tegenover de Botniastins.

error: Bericht Beveiligd!