Mobiel VVV kantoor in de maak.

Franeker start deze zomer met de VVV-bakfiets: “We hopen op zon en hordes toeristen.”

In de maanden juli en augustus start de gemeente Waadhoeke met een nieuwe uitvinding: de VVV-bakfiets die toeristen overal in het centrum kan voorzien van informatie over de stad. Er ontbreekt nog één ding: enthousiaste bakfietsmedewerkers.

Het idee van een mobiel VVV-kantoor begon bij presentator en aanjager Roelof Lousma in de zomer van vorig jaar al vorm te krijgen. “Toeristen vinden het nog weleens moeilijk om het VVV-punt in Museum Martena te vinden. Dit is nu alleen herkenbaar aan de blauwe vlag aan de gevel. Een bakfiets daarentegen kan overal staan: voor het Planetarium, in de Dijkstraat of zelfs langs het van Harinxmakanaal! En het is ook nog eens hartstikke gezellig.”

Na een gesprek met een enthousiaste gemeente Waadhoeke, werd er een figuurlijke klap gegeven op de fiets. Daarna ging het idee in sneltreinvaart van concept naar realisatie: een projectleider werd aangenomen, een authentieke bakfiets werd op de kop getikt en we zijn inmiddels druk bezig met een ontwerp van het mobiele VVV kantoor. “We willen dat de fiets niet alleen een informatiepunt wordt, maar ook een mooie toevoeging aan de reuring in de stad. Mét goedlachse medewerkers die het gevoel van Franeker kunnen overbrengen op toeristen en af en toe een leuke activiteit organiseren in het centrum. Als medewerker leg je uit welke routes toeristen kunnen wandelen en welke leuke activiteiten te boeken zijn via de 11 avontuurtjes. Zelf zou ik er zó gaan staan.”

Maar door zijn drukke baan als presentator bij Omrop Fryslân en zijn functie als aanjager van de stad Franeker, heeft Lousma daar helaas geen tijd voor. “Ik ben ervan overtuigd dat er tal van Franekers zijn die dit de leukste baan op aarde zullen vinden. En naar die mensen zijn we op zoek. Of je nu 18 of 99 bent, iedereen mag wat mij betreft solliciteren. Als je maar een mensenmens bent en een hart hebt dat klopt voor onze stad!”

De VVV bakfiets zal in juli en augustus in de straten van Franeker staan. Het gaat om een functie van minimaal 12 uren per week. Bij interesse voor deze functie kan er gemaild worden naar projectleider Melissa Koster op melissakoster@museummartena.nl

Presentator en stadsaanjager Roelof Lousma