Franekeradeel gaat leegstand tegen in samenwerking met SpareSpace

 

De gemeente Franekeradeel wil graag de binnenstad aantrekkelijk houden en leegstand tegengaan. Hiervoor heeft de gemeente een subsidie van € 10.000 toegekend aan de Stichting

SpareSpace. De Stichting SparceSpace transformeert leegstaande winkels- en kantoorpanden in steden tot mobiele kantoren, winkels en toonzalen.

Startende ondernemers krijgen met SpareSpace een goedkope, representatieve kantoor- of werkplek in een inspirerende omgeving. De ondernemers kunnen laagdrempelig starten maar groeien naar een marktconforme huur van betreffende of ander pand. Of ze stoppen tussentijds zonder risico op doorlopende huurcontracten of forse investeringen voor een inrichting. Zodra een ruimte wordt verhuurd of verkocht verhuist de organisatie de deelnemende ondernemers naar een nieuw leegstaand pand. Hiervoor wordt een passend antwoord gegeven op de leegstand.

Daarnaast heeft het een positieve werking voor vastgoedeigenaren, want de panden krijgen volop aandacht door een representatieve invulling. Onverhuurd en leeg heeft een pand zelfs in onze monumentale binnenstad geen uitstraling. Potentiële huurders of kopers wordt op deze wijze inzicht geboden naar de mogelijkheden van het pand. Het pand staat volop in de aandacht.

Aanstormend talent en innovatieve ondernemers krijgen gedurende een halfjaar een representatieve werkplek tegen een passende vergoeding. De werkplek wordt door SpareSpace voor een termijn van een halfjaar aan een ondernemer aangeboden. De ondernemer heeft daardoor een lage instap en krijgt de kans zijn bedrijf op te starten.

SpareSpace streeft er naar om met de deelnemende ondernemers gezamenlijk een vervolg te geven aan het betreffende pand. Als het goed gaat, gaan de ondernemer(s) zonder SpareSpace door in het pand met een eigen huurcontract met de eigenaar. De ondernemer dient de huurkosten zelf op zich te nemen of,- indien SpareSpace periode succesvol is afgerond – zelf een pand in de binnenstad te betrekken.

SpareSpace is in 2014 gestart in Franeker met een project in samenwerking met Sociale Zaken NWF. Dit project is met positief resultaat afgerond. Het project is ook aangemerkt als landelijk experiment rond dorps- en wijkeconomie door Platform 31 en provincie. Afgelopen 1,5 jaar hebben twee van de huidige drie ondernemers aan het Raadhuisplein zodanige stappen gezet dat zij bijna zo ver zijn dat ze een eigen winkelpand gaan kopen in Franeker. Gestart in Sjaardemastraat, vervolgens naar het Raadhuisplein en nu een eigen winkel.

error: Bericht Beveiligd!