Fred Veenstra ontvangt eerste exemplaar boek Hemsterhuis

Op vrijdag 1 mei heeft burgemeester Fred Veenstra op feestelijke wijze het officiële eerste exemplaar van het boek “Hemsterhuis, Europees filosoof en zoon van Franeker” in ontvangst genomen. Dhr. Van Sluis van de Universiteit van Groningen hield een uiteenzetting over de Franeker jaren van Hemsterhuis. Conservatorium fluitiste Marlinda Wenselaar was verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting. Dr.dr.drs. Anton de Man, auteur van het boek,  overhandigde het boek aan de burgemeester.

 Hemsterhuis

Frans Hemsterhuis was rond 1780 een der bekendste filosofen van Europa. Hij werd door Goethe de Hollandse Socrates genoemd. Men kan hem ook als de belangrijkste Nederlandse Verlichte Filosoof betitelen. Ja, Franse auteurs spraken over hem als Le Socrate Batave. Maar Hollands, of Nederlands, of Bataafs of niet, Hemsterhuis was van geboorte Fries. Een Fries uit Franeker, zoon van de vermaarde hoogleraar Tiberius Hemsterhuis. En daarom dient deze grote achttiende-eeuwer teruggegeven te worden aan zijn volk.

 Anton de Man

Anton de Man behaalde zijn doctoraal Frans aan de Universiteit van Utrecht. Tien jaar later ging hij terug naar dezelfde Alma Mater en deed er doctoraal Psychologische Sociologie. Docent en vertaler was hij, maar vertegenwoordigde ook D66 als fractievoorzitter in de Gemeenteraad van Roosendaal. Op zeer gevorderde leeftijd (86) verdiepte hij zich in de Nederlandse filosoof Hemsterhuis. Eerst aan de Erasmus Universiteit, daarna aan de Universiteit Antwerpen. Daar promoveerde hij op zijn 82e jaar tot doctor in de letteren. Anton de Man beijverde zich voor seniorenbonden in Europees verband. Hij is Ridder in de orde van Oranje Nassau.

foto: Joachim de Ruijter

Anton de man en burgemeester

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!