FTTC 1 na vijf jaar terug naar de landelijke competitie

Na vijf jaar is een Fries tafeltennisteam gepromoveerd naar de landelijke competitie. Het eerste seniorenteam van de Franeker tafeltennisclub (FTTC) onderstreepte zaterdag in Assen andermaal zijn suprematie in de noordelijke 1e divisie. ‘Concurrent’ Assen 2 werd overtuigend met 0-10 verslagen.

FTTC 1 versterkte zich voor de voorjaarscompetitie met de van Ready overgekomen Leeuwarders Harry en Frans van der Berg. Samen met Arnold Terpstra zijn zij de spil van het kampioensteam (waarvan ook André Hoekstra deel uitmaakt). Van de 72 enkelpartijen die deze drie tafeltennissers dit seizoen speelden, werden er 67 gewonnen. De voorsprong op de nummer twee is dan ook astronomisch (23 punten).

In 2010 was FTTC 1 het laatste Friese team dat op landelijk niveau deelnam aan de competitie. Voor de najaarscompetitie heeft het Franeker vlaggenschip zich opnieuw versterkt. Jan de Haan keert na jaren in Groningen gespeeld te hebben (landelijke 2e divisie) terug naar zijn oude club. Daarmee bestaat FTTC 1 volgend seizoen louter uit spelers die meermalen algemeen Fries kampioen zijn geweest. Met De Haan in de gelederen verwacht FTTC 1 in het najaar in de landelijke 3e divisie mee te kunnen doen om het kampioenschap.

In de degradatiepoule van de noordelijke 1e divisie is het wel spannend. Nummer zes FTTC 2 (29 punten) verdedigt een minimale voorsprong ten opzichte van De Treffers ’70 2 (28 punten), waarvan het vorige week met 4-6 verloor. Vrijdagavond was hekkensluiter Dokkum 1 de tegenstander. In deze uitwedstrijd behaalden de Franekers een magere zege: 4-6. Het lot van FTTC 2 ligt daarmee in handen van De Treffers ’70 2. In Dokkum wonnen Reimer Bosma, Richard Heeres en Martijn van der Heide allen twee enkels.

FTTC 3 (1e klasse) begon het seizoen sterk, maar duikelt de laatste weken in de tussenstand. Kampioen ODI 1 versloeg het Franeker team gisteravond met dubbele cijfers (10-0) en bewees FTTC 3 daarmee geen goede dienst. FTTC 4 won donderdagavond met 7-3 van Ready 4 en heeft nog een kleine kans op de titel in de 3e klasse. Jeugdspeler Mark Buwalda boekte zijn eerste overwinningen in de seniorencompetitie. Ook teamgenoten Bertil Witvoet en Jan Hartkamp kwamen tweemaal tot winst.

Het tweede jeugdteam van FTTC werd zaterdag in Klazienaveen kampioen in de 5e klasse. Tegen De Treffers ’70 7 werd 5-5 gespeeld, maar dat was voldoende voor de titel. Opnieuw bleef Jasper Bosch ongeslagen. FTTC 1 (3e klasse) versloeg in Appingedam DTTC ’78 1 met 2-8. Nils Aukema en Bowe van der Geest wonnen beiden drie enkelpartijen.