Geslaagde eerste dorpslunch aan stamboomtafel in Oosterbierum

Zaterdagmorgen 25 maart is in Oosterbierum de nieuwe stamboomtafel feestelijk in gebruik genomen met een dorpslunch. De stamboomtafel is het sluitstuk van de herinrichting van Oosterbierum en is ontworpen door architecte Nynke Rixt Jukema. 

Bijzondere tafel

De tafel is bedoeld als nieuwe ontmoetingsplek in het dorp en is in totaal 10 meter lang. De tafel nodigt uit om er even te gaan zitten en van het zonnetje te genieten. Er kan aan gegeten worden, maar er kan ook op gedamd en geschaakt worden. Het bijzondere van de tafel is dat alle achternamen van de huidige dorpsbewoners in de rand zijn gezet.

Joine the Pipe

Naast de stamboomtafel is een watertappunt van Joine the Pipe aangelegd. Deze organisatie legt voor elk watertappunt wat zij in Nederland aanleggen, ook één aan in een ontwikkelingsland.

Achtergrond

Wethouder Thiadrik Twerda vertelde voorafgaand aan de onthulling iets van de achtergrond van de herinrichting van het dorp. Als gevolg van de gas- en zoutwinning  is de bodem in het gebied gedaald. Ter compensatie hebben de provincie, de gemeenten en Frisia en Vermillion onder andere geld beschikbaar gesteld voor de dorpen die er het meest mee te maken hebben, en Oosterbierum is daar één van.

foto: Joachim de Ruijter

error: Bericht Beveiligd!