Goede competitiestart voor Dames Senioren Jupiter’76

De competitie voor de dames senioren van HV Jupiter’76 is dit weekend weer los gegaan. Ze spelen dit jaar in de handbalcompetitie Noord-Oost Nederland. Afgelopen seizoen zijn de dames knap als derde geëindigd en het doel voor komend seizoen is dan ook om nog een of twee plekjes hoger te eindigen. Dit doel gaan ze proberen te bereiken onder leiding van coach Maarten Jansen, die deze zondag al coachte samen met ‘aftredend’ coach Jan Bijlsma. Ook bij de speelsters is een wisseling geweest, Samantha Vijver heeft eind vorig seizoen de moeilijke beslissing genomen om te stoppen met handballen, maar er is ook een speelster bijgekomen, namelijk Sandra Hofstra.

Zondag 2 oktober was het zover, de eerste wedstrijd van het seizoen. De tegenpartij was SVWW uit Wijster. De dames hadden nog niet eerder tegen dit team gespeeld, dus het was afwachten wat voor team er tegenover ze zou komen te staan. Op het eerste gezicht leek het een jong en vlot team. Er werd dus ook besproken om op tempo te gaan spelen en op tijd te wisselen.

Het eerste doelpunt was direct voor SVWW, maar gelukkig maakte cirkelspeelster Ancilla Roerink direct een tegendoelpunt. Het eerste kwartier werd er niet veel gescoord en als er gescoord werd ging dat om en om. Voor Jupiter scoorden Maaike Osinga, Marion Offringa en Marie-jetske Lettinga:4-4. Maar daarna ging het goed lopen bij de Jupiterdames. Er werden wissels ingezet, er werd gelopen over de cirkel en de verdediging met onder andere Jessica de Graaf en Sandra, stond als een huis. Coach Maarten stuurde aan op een 4-2 aanval, wat betekende dat er twee cirkelloopsters in het veld kwamen. Hierdoor kwamen verschillende dames tot scoren. Iris van der Veen en Marion konden vanuit de midden opbouw scoren, Marije Bijlsma vanaf de cirkel, Rianne Wijbenga vanaf de rechteropbouw en tot slot rondde Maaike een break-out op soepele wijze af. Het laatste doelpunt voor rust werd gemaakt door SVWW, tussenstand: 9-5.

In de rust konden de dames even bijkomen en kregen ze aanwijzingen van beide coaches. De sterke verdediging kreeg complimenten en er werd op gehamerd op het blijven lopen en het snelle spel. Na de rust deden Rianne en Ancilla dit meteen door een mooie wissel in te zetten, die Ancilla keurig afrondde. Ook Iris kon scoren door een break-out. Bij deze 11-6 leek het lastig te worden want Marije en Ancilla kregen na elkaar een twee minuten tijdstraf, waardoor de verdediging nog harder moest werken. Toch hield men stand en nadat men weer compleet was, scoorden Marije en Rianne beide vanuit de rechterhoek:13-7. Er leek geen vuiltje aan de lucht maar plotseling kwam de klad erin. De verdediging verzwakte en ook in de aanval kwamen de ballen niet meer in het net van de tegenstander. SVWW sloop steeds dichter bij en het werd zelfs 13-12. Dit zorgde voor veel spanning in de wedstrijd, waar keepster Yvonne van Wier gelukkig niet onder bezweek. Zij hield al verschillende ballen uit het doel maar bij 13-12 hield ze een break-out van SVWW op schitterende wijze tegen, wat zorgde voor wat ademruimte bij Jupiter. De laatste aanval werd goed opgebouwd en Maaike scoorde het laatste doelpunt voor Jupiter: 14-12. In de laatste paar seconden kwam te tegenpartij nog tot scoren, maar dit maakte niet meer uit, de eerste competitiewedstrijd werd gewonnen door Jupiter met 14-13.

Volgende week spelen de dames uit, in Hoogeveen tegen Kwiek.