U bent bestuurder van een scootmobiel. Met dit voertuig wordt uw bewegingsvrijheid enorm vergroot. Maar zo gemakkelijk als het eruit ziet, is het echter (voor velen) niet. Het onder controle krijgen van de scootmobiel en het beheerst manoeuvreren door het drukke verkeer is niet altijd even gemakkelijk. De wendbaarheid en stabiliteit van het voertuig zorgt nogal eens voor complicaties.

Daarnaast heeft u te maken met specifieke verkeersregels voor de scootmobiel. Met de gratis individuele scootmobieltraining bij u thuis, die gefinancierd wordt vanuit de Friese gemeenten en provincie Fryslân, wordt u verder op weg geholpen met uw scootmobiel.

Opzet individuele scootmobieltraining

Om het vertrouwen, de kennis en rijvaardigheid van scootmobielbestuurders te vergroten en het aantal ongevallen met scootmobielen te beperken, heeft het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) besloten om scootmobielbestuurders een gratis training aan te bieden, zolang de subsidie dit toelaat. De uitvoering van deze training heeft het ROF uit handen gegeven aan de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV). De training zal bij u thuis worden gegeven door een deskundige rijinstructeur van de SBV.
Inhoud individuele scootmobieltraining

Tijdens de training komt er één– of tweemaal een rijinstructeur bij u thuis, waardoor u kunt oefenen in de vertrouwde omgeving. De training duurt maximaal 3 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

– Verkeerstheorie voor de scootmobiel
– Obstakels oefenen
– Prakrijkrit in de omgeving

Onderdeel Verkeerstheorie

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, is het belangrijk dat u de verkeersregels kent. Waar mag u bijvoorbeeld rijden met uw scootmobiel? En welke voorrangsregels gelden voor een scootmobielbestuurder? Bij de scootmobieltraining krijgt u uitleg over verkeersregels, -borden en –tekens.

Onderdeel Obstakels Oefenen

U oefent met uw scootmobiel, onder begeleiding van de rijinstructeur, verschillende vaardigheden, zoals bochten, slalom, achteruit rijden, hellinkjes, aflopende stoepranden en drempels. Hiermee raakt u op een veilige manier vertrouwd met uw scootmobiel.

Onderdeel Praktijkrit

Bij dit onderdeel gaat u samen met de rijinstructeur met uw scootmobiel op pad. U kunt hierbij zelf aangeven welke routes u regelmatig rijdt of wilt gaan rijden, waarbij deze specifieke routes geoefend kunnen worden. Tijdens de rit wordt stilgestaan bij lastige verkeerssituaties, waarbij de nadruk ligt op veiligheid. Ook zullen de eerder behandelde verkeersregels weer terugkomen in de praktijk.

Opgeven

U kunt zich opgeven voor de gratis scootmobieltraining via onderstaande gegevens:

  • Telefoon: 0512-544610
  • E-mail: info@stichtingsbv.nl
  • Postadres: Stichting Bevordering
  • Verkeerseducatie
  • Postbus 50007
  • 9200 LA Drachten
  • Ook voor vragen of meer informatie kunt u uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen.
error: Bericht Beveiligd!