Grootste kerstboom van Friesland is deels vernield, organisatie teleurgesteld!

Al maanden is de organisatie van ‘Kryst yn Frjentsjer’ bezig met de voorbereidingen en woensdagochtend werden zij wakker met een triest beeld.

“Slechts twee dagen heeft deze prachtige boom kunnen stralen. Kan er dan niks georganiseerd worden zonder vernieling”? Een reactie van de organisatie op hun Facebook site Kryst yn Frjentsjer, nadat de kerstboom op de Breedeplaats in Franeker van dinsdag op woensdag deels is vernield.  

Afgelopen weekend werd de grootste kerstboom van Friesland opgebouwd door diverse vrijwilligers. De organisatie wil groots uitpakken dit jaar om Franeker op de kaart te zetten en om de inwoners en ondernemers van Franeker een prachtig weekend evenement te geven. Heel veel tijd, geld en werk is er verzet met een klein budget. Een budget wat het rechttrekken van zulke vernielingen eigenlijk niet toelaat. 

Boos is de organisatie nog niet eens, ze zijn wel diep teleurgesteld en vol onbegrip. Ze hopen dat dit de eerste en meteen ook de laatste keer was. De camerabeelden van de daders zijn overgedragen aan de politie en zij zullen daarop weer actie ondernemen. 

Transparant zijn ze en willen ze blijven, geeft de organisatie aan, in een gesprek met ons. Ze gaan er alles aandoen om de prachtige kerstboom te herstellen. Daarin is financiële creativiteit nodig. Er zijn twee acties op bedacht waarbij de opbrengst staat voor 2023.

  • Tijdens Kryst yn Frjentsjer worden er kerstmutsen verkocht, door middel van een QR code betaling kan iedereen deze kerstmuts kopen met een zelf in te vullen bedrag. 
  • Op de ondernemersborrel op zaterdagmiddag, welke voor iedereen toegankelijk is, gaat er een ‘collectebus’ rond. 

Zo kan Kryst yn Frjentsjer ook in 2023 georganiseerd worden. Samen laten wij de ster van de elf steden tijdens kerst stralen. Daar hebben wij iedereen voor nodig, aldus de organisatie!

Foto’s: Kryst yn Frjentsjer