Haitsma Beton bevrijdt Franeker

SpoorbrugFraneker – Franeker wil haar binnenstad van doorgaand verkeer ontlasten en tevens bedrijventerrein Kie beter ontsluiten. Daarom laten Provincie Friesland en Gemeente Franekeradeel momenteel een rondweg ten zuiden van de stad aanleggen. De nieuwe rondweg komt in agrarisch gebied te liggen en kruist een weg, twee vaarten, een fietspad en een spoorlijn (enkelspoors). Nu er over de laatste een brug met tweebaansweg is geplaatst, komt de ontsluiting in een stroomversnelling.
Haitsma Beton had van MNO Vervat Beton B.V. opdracht gekregen om de liggers over het spoor te engineeren, produceren, transporteren en monteren. Hiervoor maakte Haitsma Beton zeven zware prefab kokerliggers (1,50 meter breed, 0,90 meter hoog en 31 meter lang) van elk 65 ton gewicht. Na een enkel uitstel wegens slecht weer zijn die liggers eind 2008 geplaatst.
De verbindingen tussen de kokerliggers dienen optimaal te zijn. “Bij lekkage kan mortel in de uitsparingen stromen waardoor de spankabels er niet meer door kunnen”, vertelt Bert van den Berg, Coördinator Projecten bij Haitsma Beton. “Daarom leggen wij de verantwoordelijkheid voor de voegen liever bij één bedrijf, dat ook de dwarsvoorspanning uitvoert: Spanstaal B.V.. Tegelijkertijd zijn wij met Spanstaal de verbinding tussen de liggers en de toepassing van hun nieuwe spanankers aan het verfijnen om te zorgen voor een perfecte aansluiting.” Zo heeft de samenwerking met Haitsma Beton dus tevens een innovatief karakter. 

Bron: Haitsma Beton

Spoorbrug

error: Bericht Beveiligd!