‘Je huid weerspiegelt je gezondheid’. Regina Bruinsma, huidtherapeut en praktijkeigenaar van Huidtherapie Franeker vertelt er over.

Je huid weerspiegelt je gezondheid. En dat is ook echt zo. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Je huid vertelt jou dingen. De vraag is, begrijp je wat ie je vertelt? En hoor je wat je lijf aangeeft?

 

Je huid is van je organen de laatste in de prioriteiten-rij

Via voeding krijgen wij onze voedingsstoffen binnen. Bij het ‘verdelen’ van de voedingsstoffen is de huid eenvoudig gezegd de laatste in de prioriteiten-rij. Alle andere organen krijgen voorrang. Het is daarom zo dat als je huid er goed uit ziet, het aannemelijker is dat je binnenin je lijf ook gezonder bent.

Neem als voorbeeld het roken. Bij mensen die roken, raakt de huid na een aantal jaar verslapt, er ontstaan gesprongen bloedvaatjes en een grijsgrauwe huidskleur. De huid gaat er hard van achteruit. Dit zal dan waarschijnlijk in de longen niet veel beter zijn.

 

Voed je huid van binnen en van buiten

Het volgende stukje tekst is een citaat uit een opleiding die ik momenteel aanvullend volg (Voeding en huid, HUYD). Ik kon dit zelf niet beter uitleggen:

“Wanneer voedingsstoffen vanuit de dunne darm in de bloedbaan komen, kunnen ze hun reis vervolgen. Zo ook richting de huid. Ze komen via de bloedbaan terecht in de lederhuid. Omdat alleen de lederhuid bloedvaten heeft, komen ze nooit rechtstreeks in de opperhuid terecht. Gelukkig zorgt de verbinding tussen de lederhuid en de opperhuid ervoor dat beide huidlagen van voedingsstoffen worden voorzien.

Hoe beter de verbinding, hoe meer voedingsstoffen er in de opperhuid terecht komen. De voedingsstoffen worden in de opperhuid van cel op cel aan elkaar door gegeven. Dit is lastig. De opperhuid heeft namelijk als belangrijkste taak om een sterke moeilijk doorlaatbare barrière te vormen. Dat maakt het voor voedingsstoffen ook lastig om in die cellen te komen. Zeker hogerop in de opperhuid waar de cellen steeds minder doorlaatbaar worden. Dit uitdagende doorgeef proces en de grote afstand tussen de buitenste lagen van de opperhuid tot de bloedvaten in de lederhuid, maakt het moeilijk om de buitenste lagen van de opperhuid van de juiste voedingsstoffen te voorzien.”

De lederhuid voed je van binnenuit doormiddel van de juiste voeding en/of suppletie. De opperhuid verzorg je voornamelijk van buiten af. Dit samenspel is cruciaal in het goed gezond houden van de huid.

De vetzurenverhouding en het verband met (laaggradige) ontstekingen

Een gebalanceerde verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren speelt een cruciale rol in de gezondheid van onze huid (en al onze andere cellen). Deze vetzuren, die beide essentieel zijn voor het menselijk lichaam, worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom uit voeding worden verkregen. Omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, zijn te vinden in vis, noten en zaden, terwijl omega-6 vetzuren, zoals linolzuur, voorkomen in plantaardige oliën, noten en zaden.

Het belang van een goede balans tussen deze twee soorten vetzuren in de huid kan niet worden onderschat. Een overmaat aan omega-6 ten opzichte van omega-3 kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot verschillende huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Omega-3 vetzuren daarentegen zijn ontstekingsremmend, waardoor ze gunstig zijn voor de gezondheid van de huid.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we omega-6 in overvloed binnen krijgen. Daarnaast eten we veel te weinig voeding rijk aan omega-3. Een gezonde verhouding zou zijn 1-op-3. Daar wetenschappelijke literatuur aantoont dat we ongeveer rond de 1-op-15 tot 1-op-25 zitten. Dit is een van de aangewezen oorzaken van vele ziektes, bijv. hart- en vaatziektes.

 

Meten is weten

Om een goede vetbalans in de huid te behouden is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsmiddelen met omega-3. Daarnaast kunnen voedingssupplementen een handige manier zijn om uw inname van omega-3 vetzuren te verhogen. Vooral als u moeite heeft om voldoende van deze voedingsstoffen uit uw dieet te halen.

 

Komt u met een huidaandoening/huidveroudering en gaan we omega-3 toepassen? Dan is het testen van de vetzuurverhouding een must. Zo wordt de basis waarde getoetst. Er wordt na 5-6 maanden weer getest. Er wordt met een hoge kwaliteit, vloeibare visolie uit Noorwegen gewerkt. Voor de smaak hoeft u niet te vrezen trouwens. U kunt kiezen uit limoen of sinaasappel smaak.

 

Voor vragen of contact

Bel 06-23196135 of klik hier voor WhatsApp.

Klik voor Instagram, facebook of www.huidtherapiefraneker.nl en maak online een afspraak.

error: Bericht Beveiligd!