Jongeren in Waadhoeke krijgen €200 voor meedoen met sport en cultuur

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag 21 december besloten om komende twee jaar een pilot sport en cultuur uit te voeren. Onderdeel is dat jongeren van 12 tot en met 16 jaar een voucher ter waarde van €200 kunnen uitgeven bij sport- en cultuuraanbieders in de gemeente. Zo krijgen zij de kans om laagdrempelig kennis te maken en mee te doen aan sportieve en culturele activiteiten.

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Betrokken zijn en deel uitmaken van een gemeenschap of vereniging zorgt voor ontspanning, sociale contacten en zorgt ervoor dat je je beter voelt. Met de pilot Sport en Cultuur wordt al het Waadhoeks aanbod op één plek samengebracht en krijgen jongeren de kans om zonder kosten om mee te doen, te ontmoeten en talenten te ontwikkelen. Daarnaast kan de pilot een impuls geven aan het lokale verenigingsleven door deelname aan activiteiten, lidmaatschappen en wellicht vrijwilligerswerk.

Wat is de bedoeling?

Jongeren die tussen 1 augustus 2007 en 31 juli 2012 geboren zijn, krijgen aan het begin van het sport- en cultuurseizoen 2024-2025 een voucher. De voucher heeft een waarde van €200 en is twee jaar geldig. De voucher kan gebruikt worden voor eenmalige activiteiten of evenementen, maar ook voor een lidmaatschap.

Inleveren via Yn Beweging

De jongeren kunnen de voucher straks inleveren via het online platform Yn Beweging. Daarop komt het volledige aanbod voor sportieve en culturele activiteiten voor alle doelgroepen, dus niet alleen voor jongeren. In het voorjaar worden de sport- en cultuuraanbieders in Waadhoeke geïnformeerd hoe zij hun aanbod hierop kunnen zetten. Ook na de pilot blijft het platform Yn Beweging actief.

Rijke Schooldag

De jongeren die in Waadhoeke naar het voortgezet onderwijs gaan, kunnen de komende twee schooljaren ook deelnemen aan het project Rijke Schooldag. Ze kunnen daarbij na schooltijd meedoen aan verschillende sport- en cultuuractiviteiten. Zo kunnen ze al kennismaken met bijvoorbeeld een sport en de voucher van de pilot gebruiken om een lidmaatschap te betalen.

Verenigingen versterken

Tijdens de looptijd van de pilot zet de gemeente extra in op ondersteuning voor verenigingen. Zo hoopt de gemeente het verenigingsleven te versterken en de jongeren die deelnemen, te behouden als lid of zelfs vrijwilliger voor de vereniging.

Blij met positief besluit

Wethouder René de Vries is heel blij dat de gemeenteraad akkoord is met het voorstel. “Dit is een kans voor veel jongeren in Waadhoeke om kennis te maken met het sport- en cultuuraanbod. Ik hoop dan ook dat er veel jongeren gebruik van gaan maken en ervaren hoe leuk het is om (samen) te sporten, muziek te maken of bijvoorbeeld toneel te spelen. Nu, maar ook in de toekomst.”

error: Bericht Beveiligd!