Jorrit Dijkstra, Het Waadhoeke MuzykTalint

Na een lange dag met 28 solistische optredens, kwam er een einde aan de zoektocht naar het “Waadhoeke MuzykTalint fan de dei”.

Het optreden van de 11-jarige Jorrit Dijkstra wist de juryleden Jinte Bos en Jelmer Tichelaar te overtuigen. Zijn jonge en prachtige muzikale talent moest beloond worden. Jorrit, die les krijgt van Andries Kramer en leerling is bij brassband Looft den Heer in Bitgummole, behaalde op zijn cornet maar liefst 87 punten, goed voor een 1e prijs in de 4e divisie voor blazers en orkest instrumenten.

Jorrit, zelf behoorlijk verrast, kreeg de wisselbokaal “MuzykTalint fan de dei” uit handen van wethouder Kees Arendz met daarbij de nodige felicitatie voor deze prachtige prijs.

Zowel burgemeester Waanders als wethouder Arendz waren, namens de gemeente Waadhoeke, beide een dagdeel aanwezig. Ze benadrukten het belang van cultuur in onze gemeente. De basis voor de muziekcultuur wordt gevormd door muziekonderwijs en de muziekverenigingen, beide hebben een belangrijke rol. De gemeente zorgt voor een goede financiële regeling ter ondersteuning van het muziekonderwijs en voor het in stand houden van de muziekkorpsen.

Het Jeugdsolistenfestival is een jaarlijks evenement waarbij Seewyn Kunsteducatie en Waadklank-leden hun leerlingen de kans geven ervaring op te doen in solistisch optreden door voor publiek en een jury te spelen. Deelname bestaat uit solisten op slagwerk (drums), piano, en blazers voor harmonie, fanfares en brassbands. Er zijn ook leerlingen die een ander concertinstrument bespelen, zoals de 17-jarige Annely Baard op viool, die 88 punten kreeg voor haar optreden met het Vioolconcert nr. 5 in A majeur van Wolfgang Amadeus Mozart.

Elke solist heeft de mogelijkheid zich te laten begeleiden door een MP3- of CD opname maar de meeste blazers konden maken gebruik van de begeleiding door Simon Bouma, pianist en docent bij Seewyn Kunsteducatie. Na een oefensessie eerder in de week was een prachtig samenspel het resultaat.

Het is best spannend voor de jonge solisten, maar de ervaring leert dat later, wanneer de jonge muzikanten in het grote orkest spelen of daarmee samenwerken, een solistisch optreden onder begeleiding van het orkest een belangrijke aanvulling kan zijn voor hun muziekvereniging.

Het actief maken van muziek is een prachtige bezigheid voor mensen van alle leeftijden, zoals duidelijk te zien was tijdens het afsluitende optreden van het jeugdorkest De Belhamels van Burdine uit Sint Annaparochie, dat samenwerkte met het Mienskipsorkest uit de omgeving van Sint Annaparochie. Dit laatste is voortgekomen uit het project ‘Nij Talint Orkest’, waarbij met name ouderen de kans grijpen samen, in orkestverband, de eerste stappen te zetten in een mooie nieuwe hobby: het samen leren en maken van muziek op een instrument naar keuze beschikbaar gesteld door verschillende korpsen. Dit bijzondere orkest stond onder leiding van docent en dirigent Tjipke Pasma van Seewyn Kunsteducatie.”

De Uitslag:

Slagwerk/drumstel:

1e prijs – Ilse de Vries 9 jaar op drumstel (86,25 punten)
2e prijs – Steffan van der Schaaf 12 jaar op drumstel (85 punten)
3e prijs – Noa Bechthold 9 jaar op drumstel (83,75 punten)

Festival divisie:
1e prijs – Wietse Rondaan 7 jaar op cornet (86 punten)
2e prijs – Rients Tigchelaar 9 jaar op barriton (85 punten)
3e prijs – Rik Rondaan 7 jaar op trombone (84 punten)

5e divisie

1e prijs – Mirte Dijkstra 9 jaar cornet  (84 punten)
2e prijs – Thyme de Haan 9 jaar op cornet (83,5 punten)
3e prijs – Elise van der Plaats 8 jaar op piano (83 punten)

4e divisie:
1e prijs – Jorrit Dijkstra 11 jaar op cornet (87 punten)
2e prijs – Amarins Sjoukje Oevering 9 jaar op cornet (86 punten)

 

3e, 2e en 1e divisie:

1e prijs – Annely Baard 17 jaar op viool (88 punten)

2e prijs – Evanna Boonstra 17 jaar op dwarsfluit tie (85 punten)

3e prijs – Naomi Schaaf 16 jaar op cornet (84 punten)

 

Meer informatie en foto’s zijn te vinden op www.waadklank.nl

error: Bericht Beveiligd!