Josien Wijkhuijs toch naar Europese Spelen in Baku

Josien Wijkhuijs heeft op de Swimcup in Eindhoven met een miniem verschil van 3 honderdste van een seconde de persoonlijke limiet voor de Europese Spelen gemist op de 50 meter vlinderslag. In de series van dit Open Nederlands Kampioenschap kwam de zwemster uit Franeker met 27,51 al heel dicht bij de limiet van 27,46. In die finale kwam ze met 27,49 uiteindelijk een nagellengte te kort voor rechtstreekse kwalificatie voor de Europese Jeugdkampioenschappen.

Wijkhuijs was teleurgesteld; maar toonde zich ook realistisch. “Ik heb afgelopen jaar bij Orca Leeuwarden enorme progressie gemaakt. Ik heb op de 50 meter vlinderslag dit jaar al 1,28 seconde van mijn PR af gezwommen, wat gewoon ontzettend veel is op een 50 meter. Daarnaast heb ik mijn maximale resultaat wel gehaald in de A- finale van het Nederlands Kampioenschap”. De 15 jarige zwemster kreeg daarmee toch mooi de bronzen medaille voor senioren omgehangen.

Op de vlinderslag staat Wijkhuijs momenteel derde op de Europese ranglijst bij de jeugd. Ook op de 100 meter vrije slag boekte de zwemster van Orca tijdens de Swimcup afgelopen Paasweekend grote progressie . Met een fors Persoonlijk Record van 57.61 (was 58,43) is de Franekerse, na Marrit Steenbergen uit Oosterwolde en Frederique Janssen uit Eindhoven, de derde Nederlandse jeugdzwemster op dit ‘koningsnummer’ van de zwemsport. Voor Wijkhuijs was de kans op deelname aan de Europese Spelen daarom nog niet verkeken. NOC/NSF volgde het advies van KNZB- bondscoach Titus Mennen op, waarmee Josien Wijkhuijs in ieder geval met het Nederlandse estafetteteam zal uitkomen op de 4x100m vrije slag en de 4x100m wisselslag.

Josien is de enige van de 9 geselecteerde jeugdzwemmers die niet bij een Regionaal Traningscentrum van de KNZB traint, maar bij een zwemvereniging. Daardoor kan ze geen gebruik maken van allerlei financiële faciliteiten van de Bond en moet ze nu zelf op zoek naar sponsors.

Josien Wijkhuijs staat helemaal rechts op de foto, de foto is van Kees Jan van Overbeeke, KNZB fotograaf

huldiging_nederlands_kampioenschap_50vlinder_swimcup_eindhoven