Josien Wijkhuijs zwemt maar liefst acht finales!

Winst voor Orca dames bij de Speedo Fast Water meet in Amsterdam

De Speedo Fast Water Meet in Amsterdam vormt voor veel zwemmers traditioneel de afsluiting van het zwemseizoen. Na allerlei wedstrijden op 50m bad kan er weer eens geracet worden op 25m bad en vaak leidt dat tot hele snelle tijden.

Van het Leeuwarder Orca waren het vooral de dames die zich lieten gelden. Zo pakte Josien Wijkhuijs uit Franeker maar liefst 8 finale plaatsen. De winst op de 50m rugslag in 28,07 en op de 100m wisselslag in 1.02,79 sprak het meest tot de verbeelding; maar het zilver op de 50m vlinderslag in een razendsnelle 26,42 en het zilver op de 100m vlinderslag in 1.01,34 mocht er ook best zijn.

Joyce Kuipers wist op de 100m ss als vierde de finale te halen in een persoonlijk record van 1.11,90. In de finale kwam de zwemster die woonachtig is in Workum niet verder dan een 6e plaats. De 200m ss wist Kuipers wel op haar naam te zetten. Met 2.35,44 scherpte ze en passant persoonlijk record weer aan.

Lize Janna de Vries uit Hijum plaatste zich voor de finale van de 200m wisselslag. Met 2.21,64 wist de zwemster die zich eigenlijk heeft gespecialiseerd in het open water zwemmen, beslag te leggen op het brons in een mooi persoonlijk record. Op de 400m wisselslag wist De Vries zelfs verrassend de winst te pakken door met 4.59,23 voor het eerst onder de 5 minuten te zwemmen.

David Kuipers uit Leeuwarden liet de wedstrijden in Amsterdam aan zich voorbij gaan. Kuipers nam deel aan de open water wedstrijden die dit weekend stonden gepland en dat ging niet onverdienstelijk. Op zaterdag wist Kuipers bij “De Marina Beach Braakmankreekrace Hoek” de 2km en 500m overtuigend te winnen door vanaf de start soeverein de kop te pakken en deze niet meer af te staan. Op de zondag bij de lange afstandswedstrijden in Sluis leverde deze tactiek op de 5km eveneens de winst op. Met 58,48,85 leverde dat naar verluid zelfs een baanrecord op.

Dat deze tactiek van volle bak beginnen en dan maar zien of er nog iemand kan volgen niet altijd de slimste is ondervond Kuipers op de 2km. Daar moest Kuipers na al zijn kopwerk met lede ogen aanzien dat Olivier Jans over het sterkste eindschot beschikte. Kuipers finishte als tweede met ruim drie seconden achterstand op Jans.