foto ter illustratie

Judo successen in Veendam

In Veendam werd alweer voor de 8e maal het Internationaal Veendammer Judokampioenschap gehouden. Van Sportschool Poelstra kwamen 9 judoka’s in actie, waarvan er 4 een medaille wisten te pakken.

Esben Poelstra kwam als eerste op de mat, bij de jongens -12 jaar -33 kg. Hij begon zeer goed aan het toernooi. Hij won met yuko, waza-ari en uiteindelijk ippon zijn eerste partij. Met een prachtige worp won hij ook zijn volgende partij. Met houdgreep won hij zijn derde poule wedstrijd. In de finale poule moest hij het eerst opnemen tegen Ruben Kugel. Dit werd een zeer spannende partij, waarbij Esben eigenlijk de bovenliggende judoka. Door een actie in de laatste seconde van Ruben, won die uiteindelijk op beslissing. De volgende wedstrijd werd weer eenvoudig met houdgreep gewonnen, waardoor hij het zilver pakte. Een prima prestatie voor deze Franeker judoka.

De volgende die op de mat verscheen was Rienk Veenstra. Hij begon ijzersterk aan het toernooi. De eerste partij werd gewonnen met houdgreep. De tweede met een fantastische heupworp. Helaas verloor hij daarna van de latere kampioen. Hierdoor was hij als tweede door. In de poule met nummers 2 won hij zijn eerste partij met houdgreep. De andere ging helaas verloren. Hij ging wel door naar de poule om te strijden voor de medailles. Daarin wist hij nog een partij te winnen en zo met een bronzen medaille naar Stiens terug te keren.

Ook Annafleur Visser stond sterk te judoën. Ze kwam in haar eerste partij tegen de latere kampioene Cindy Oost met waza-ari voor te staan door een prima overnamen. Helaas verloor ze met houdgreep. De volgende partij werd wel gewonnen. De 3e en 4e gingen weer verloren, maar de beslissende partij voor een bronzen medaille werd weer gewonnen met houdgreep: dus ook brons voor Annafleur Visser uit Sint Annaparochie.

In de middag stond de Bolswarder judoka Riemer-Jelte Buwalda nog heroïsch te judoën in de leeftijd -8 jaar -24 kg. Met fantastisch judo won hij zijn eerste 3 partijen. De eerste met ippon voor houdgreep en de volgende 2 met prachtige heupworpen. Helaas verloor hij daarna 2x, waaronder van een Deens jongetje. Daardoor eindigden er 3 judoka’s gelijk in de poule, waardoor er een beslissingspartij volgde. Dit werd voor Riemer-Jelte een zeer spannende partij. Hij scoorde eerst een waza-ari met een prima aanval. Daarna kreeg hij yuko en waza-ari tegen. Op het laatst scoorde hij nog een waza-ari en dus ippon en plaatste zich zo voor de finale poule. Daarin moest hij nog 2x judoën en pakte uiteindelijk een bronzen medaille, na 8 partijen gemaakt te hebben!

EK Sambo

Op het EK Sambo (vorm van worstelen, waar ook wel judoka’s aan meedoen) in Litouwen kwamen 2 judoka’s van Sportschool Poelstra. Jesse Koopmans had een bye in de 1e ronde in de klasse junioren -60 kg. De halve finale ging met overmacht gewonnen, maar helaas verloor hij de finale. Het zilver was voor Jesse Koopmans uit Dronrijp. Menaldumer Robert van der Wal (heren -90 kg) kwam in zijn beide partijen tegen de latere kampioen en de latere nummer 3 telkens een punt te kort, waardoor hij net buiten de prijzen viel.