Jupiter Heren winnen weer, Jupiter Dames onderuit

1e thuisnederlaag Jupiterdames: Zondag 17 januari speelden de dames van HV Jupiter’76 thuis tegen koploper Hurry Up 3 uit Zwartemeer. De openingstreffer was voor Jupiter: Maaike Osinga knalde vanaf de opbouw raak. Na de 1-2 zorgde Iris van der Veen voor de gelijkmaker, maar daarna werd als snel duidelijk dat Hurry Up beter in het spel zat. De Jupiterverdediging was te tam en de linkshandige speelsters van Hurry Up konden vrij gemakkelijk het doel vinden en liepen uit naar 2-6.

Hierna had Jupiter een fase waarin het aanvallend beter ging. Maaike maakte de 3-6 en na 2 scores van Hurry Up zorgden Nynke de Jager vanuit de linkerhoek en Marion Offringa via een strafworp dat de stand 5-8 werd. Maar verdedigend zat het niet lekker, men was steeds te laat kregen ook diverse penalty’s tegen voor cirkel verdedigen. De stand was dan ook al 5-12 voordat Ancilla Roerink fraai vanaf de cirkel de 6e Franeker treffer maakte. Het verschil werd zelf 8 punten (6-14), maar voor rust maakte Iris met 2 doelpunten de achterstand iets dragelijker: 8-14.

In de tweede helft leek het er in eerste instantie op dat Hurry Up met dikke cijfers zou gaan winnen, want weer werd er vanaf de opbouw 2x gescoord: 8-16. Maar plotseling kregen de Jupiterdames de geest en ging men veel fanatieker verdedigen. Dit resulteerde in een break van Marie-jetske Lettinga en vlak daarna scoorde Marie-jetske nogmaals. Na een score van Hurry Up bleef Jupiter de snelheid houden en scoorden Maaike (2x), Iris en Marie-jetske via de break. Daarmee werd het 14-17 en werd het toch weer spannend. Helaas was Hurry Up toch net wat sterker en werd het uiteindelijk 15-20, waarbij Maaike het Franeker doelpunt maakte. Met een actievere verdediging in de eerste helft had er wellicht meer ingezeten tegen de koploper. De eerstvolgende (uit)wedstrijd is op zondag 24 januari tegen Cometas in Leeuwarden.

Overige uitslagen:

Dames midweek        : Marum          – Jupiter’76: 10 –  8

Dames B-jeugd          : Merna           – Jupiter’76:   4 –  9

Heren C-jeugd            : Jupiter’76      – Unitas     : 20 – 40

Gemengde E-jeugd    : Jupiter’76      – Actief P.  :  1 – 15

Weer winst voor Jupiterheren

De heren reisden zondag 17 januari af naar Beilen om daar tegen het gelijknamige team te spelen. Nadat de heren zich in de kleren hadden gestoken kon coach Maarten Jansen zijn praatje houden. Hij kon kort zijn: de kop erbij houden in de aanval en niet te haastig spelen.

De heren wilden een mooie pot neerzetten. De eerste 10 minuten verliepen stroef: 3-3. Dat had veel beter gemoeten, er werden te veel opgelegde kansen gemist. Maar de dekking zat daarna goed dicht en Rick keepte weer een prima wedstrijd. Langzaam begonnen de heren ook grip te krijgen op de aanval en werd er heerlijk rondgespeeld. Hieruit werden een aantal fraaie doelpunten gemaakt. Na 30 minuten stond er een mooie tussenstand op het scorebord: 3 – 10.

Na een kort gesprek in de rust was het belangrijk om niet mee te gaan in het trage spel van Beilen, maar het eigen, snelle spel te blijven spelen. De Jupitermannen hebben dat uitstekend gedaan. Jammer genoeg kreeg de tegenstander vele 7 meters, maar een voordeel is dat Jupiter Rick als keeper heeft. Geen enkele strafworp belandde namelijk in het doel en als tegenprestatie mocht Rick het tegen hun keeper proberen. Dat was voor hem “no problemo”. Al met al liepen de mannen steeds verder uit en er zaten nog een paar mooie doelpunten bij. Zelf kreeg men er nog 4 tegen waarmee er een mooie eindstand van 7-24 op het scorebord stond. Helaas werd er een stand van 7-23 ingevoerd, maar de punten waren binnen.

Zondag 24 januari nemen de heren het thuis op tegen Lageveen, waarvan in de uitwedstrijd met 1 punt verschil verloren werd, dus het wordt vast een spektakel.