Jupiterdames winnen makkelijk, Jupiterheren zure nederlaag

Klinkende overwinning Jupiterdames

Zondag 13 maart stond de belangrijke thuiswedstrijd tegen HODO/Kwiek 2 op het programma. Belangrijk omdat Kwiek 2 tweede staat in de competitie en het dames senioren team van HV Jupiter’76 bij winst toch nog zicht heeft op die tweede plek. Vanwege blessures en uitjes kreeg Jupiter versterking van Lisa Langerak en Rianne Mendel van het dames B team van Jupiter.

In de eerste helft liep het gelijk op. Iris van der Veen wist vier keer het net te vinden, waarvan één via een strafworp. Ook Maaike Osinga was op dreef en schoot drie vrije ballen erin en één bal via de break. Kwiek 2 was vooral op de cirkel zeer effectief; vijf van de negen doelpunten die zij in de eerste helft scoorden, kwamen vanaf deze positie. Halverwege de eerste helft probeerde Kwiek 2 vanuit een break het verschil, in hun voordeel, op twee punten te zetten. Keepster Yvonne van Wier voorkwam dit echter met een fantastische redding. Naast Iris en Maaike wisten ook Bianca Vrieler-Bronger (rechterhoek), Marie-jetske Lettinga (rechteropbouw) en Ancilla Roerink (cirkel) te scoren. De ruststand was 11-9 in het voordeel van de thuisploeg.

Coach Jan Bijlsma was tevreden, onder andere over de manier waarop de vrije ballen werden genomen. Gedurende de tweede helft breidde Jupiter de voorsprong langzaam uit. Iris en Marion Offringa brachten de stand op 13-10 met doelpunten vanaf de middenopbouw. Marion benutte later in de tweede helft ook nog een strafworp en maakte nogmaals een doelpunt vanaf de middenopbouw. Ook Lisa wist door goed loopwerk te scoren, maar liep daarbij helaas een knieblessure op. Bianca en Marie-jetske scoorden ieder nog één keer en Maaike liet de keepster van Kwiek 2 kansloos met twee mooi laag geschoten vrije ballen. Door goed verdedigingswerk bleef Kwiek 2 op vier doelpunten in de tweede helft steken. Maaike stal tegen het eind van de wedstrijd nog even de show door na het voorkomen van een doelpoging vanuit de break een koprol te maken met daaropvolgend een buiging richting het publiek. Met een stand van 20-13 op het scorebord hield Yvonne nog een strafworp tegen en ook de laatste bal had ze waardoor de wedstrijd eindigde met een 20-13 zege voor Jupiter.

Tijdens het piekuurtje van Jupiter’76 in sportkantine De Trije werd de overwinning goed gevierd. Aankomende zondag (20 maart) gaan de Jupiterdames naar Zwartemeer voor een wedstrijd tegen de huidige koploper, Hurry Up 3.

Zure nederlaag Jupiterheren

De heren van Jupiter’76 moesten zondag 13 maart thuis aantreden tegen het op de tweede plaats staande Jahn II 2. Op papier is Jahn II sterker maar ze waren zonder wissels, dit moest dus kunnen. De vorige wedstrijd was met dikke cijfers verloren, dus er moest iets recht gezet worden, cirkel en break waren toen de sterke punten. Opdracht was, verdedigend schuiven, praten en vooral de handjes gebruiken om de balweg naar de cirkel te belemmeren. Aanvallend snel spel druk leggen en wachten op de kansen.

Bij aanvang liep het even anders, Jahn II kwam snel op 2 doelpunten voorsprong maar Jupiter herpakte zich en liep uit naar 4-2. Het verliep allemaal troef want dat was in de eerste 15 minuten. Er werd vanaf 2 kanten zeer individueel gehandbald; men wilde scoren zonder te spelen. Dat ging de heren van Jahn II iets beter af, en aan Jupiterzijde werden er toch teveel fouten gemaakt, zelfs de opgelegde kansen werden gemist. De ruststand was 10-11, op zich nog geen vuiltje aan de lucht.

In de pauze gaf coach Maarten Jansen aan dat de verdediging goed dicht moest en dat men aanvallend met meer tempo moest spelen. Maar aan het begin van de 2de helft zag het publiek helaas een ander Jupiter. Het was een team wat tegen zichzelf speelde en totaal geen grip meer had op de wedstrijd. Langzaam liep Jahn II dan ook uit naar een 10-17 voorsprong. Coach Maarten kon van alles zeggen of aangeven maar niets wilde meer lukken. Maar gelukkig vond routinier Rene Foss dat het tijd werd voor een eigen spel en begon lijnen uit te zetten, de bal snel opbrengen en laten zien wat de heren wel kunnen.

Zo gebeurde het ook, de Jupitermannen kregen de laatste 11 minuten vleugels. Opeens lukte het snelle spel én het goede afmaken wel en zo kwamen de heren steeds dichter bij. Met nog 2 minuten spelen werd de stand 20-21 en schreeuwde het publiek om de gelijkmaker. Die kwam er ook en een stunt leek aanstaande. De hartslag ging van een ieder weer sterk omhoog, maar helaas kreeg Jahn II nog een strafworp en die was voor de weer uitstekend keepende Rick Bronger onhoudbaar waardoor de punten mee gingen naar Stadskanaal, eindstand 21-22.